Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN BT - KARNITIN

1. 11. 2011

Karnitin je látka, která se vyskytuje ve dvou optických izomerech: D-karnitin a L-karnitin. Blíže nespecifikovaným označením karnitin se zpravidla míní L-antipod, který se v poslední době hojně používá jako potravinový doplněk (při hubnutí, sportování či v rámci prevence). D-antipod nemá v lidském těle žádnou fyziologickou funkci, ve velkých dávkách však inhibuje účinek L-karnitinu a působí proto toxicky. Přírodním izomerem je pouze L-karnitin

L-karnitin je látka, která se podílí na přenosu mastných kyselin z cytosolu do mitochondrií, kde jsou oxidovány (beta-oxidace). Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem totiž nemohou procházet mitochondriální membránou samy o sobě. L-karnitin je syntetizován v játrech z aminokyselin lysinu a methioninu, obzvláště hojný je pak ve svalech. K syntéze je nutný askorbát - vitamín C.Název karnitin vznikl z latin. slova caro (gen. carnis) = maso, jelikož zde byl nalezen.

Funkce -Mitochondrie má dvojitou membránu, přes kterou mastná kyselina nemůže volně projít. Nejprve je proto přeměněna na acyl-CoA (tzn. dlouhý uhlíkatý řetězec s navázaným koenzymem A) enzymem acyl-CoA-synthetasou. Ten se nachází ve vnější mitochondriální membráně.

Acyl-CoA projde přes vnější mitochondriální membránu. Tam se v reakci katalyzované dalším membránovým enzymem, karnitinpalmytoyltransferasou I, naváže na karnitin za vzniku acylkarnitinu.Ve vniřní mitochondriální membráně se nachází další enzym, karnitinacylkarnitintranslokasa, který směňuje acylkarnitin z mezimembránového prostoru za volný karnitin z mitochondriální matrix.Uvnitř mitochondrie je pomocí enzymu karnitinpalmytoyltransferasy II karnitin opět uvolněn (a vrací se výše popsanými mechanismy zpět do mezimembránového prostoru), a zároveň vzniká acyl-CoA. Acylkoenzym A se následně degraduje β-oxidací tedy jedním z pochodů, které zajišťují uvolnění energie pro syntézu ATP

Jeho hlavní funkcí je transport volných mastných kyselin do mitochondrií, kde jsou přeměněny na tolik potřebnou energii pro intenzivní výkon.Karnitin dodává především energie pro srdeční svalstvo, které tak získává většinu energie pro svou činnost. Karnitin je v těle syntetizován ze dvou essenciálních aminokyselin, lyzinu a methioninu, k jeho tvorbě je však zapotřebí vitamínu C, pyridoxinu, niacinu a železa. Karnitin je tedy látka tělu vlastní, která se asi z 30% syntetizuje v organizmu /proto není vitamín, ale vitagen/. Karnitin ovlivňuje lipidový profil v krvi i v jiných tkáních. Po podávání karnitinu 30mg./kg. tělesné váhy u špičkových sportovců byl zaznamenán signifikantní úbytek podkožního tuku za 3 týdny ”lečby”, zatím co tělesná hmotnost se nezměnila. Vysoký obsah tuku v dietě snižuje plazmatické hladiny karnitinu a zvyšuje jeho močovou exkreci. Karnitin zlepšuje funkci jater, přispívá totiž k detoxikaci amoniaku.Karnitin zlepšuje i pohyblivost spermií. Užíváním karnitinu lze zvýšit sportovní výkon -zvýšením svalového výkonu, ale k tomu není jen důležité množství karnitinu, ale především délka aplikace. Ke zvýšení sérového karnitinu dochází relativně brzy, ke zvýšení svalového karnitinu je zapotřebí doba několika týdnů.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář