Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B9 -FOLÁT (KYS.LISTOVÁ)

1. 3. 2011

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplex. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Částečně ji produkuje střevní mikroflora.

 

Kyselina listová v potravě - obsažena především v droždí, listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta apod.) a luštěniny. Dobrými zdroji jsou z živočišných produktů játra. Vařením se ho však zničí až 95 %.Je termolabilní a rozkládá se na světle,podléhá oxidaci a výluhu, před oxidací ji chrání vit.C, do tkání jde vázaná na plazmat.bílk., lépe se vstřebává ze živoč.bílk. než z rostl.

 

Doporučená denní dávka 400-600 mikrog/den

 

Role v organismu - Aktivní forma kyseliny listové, tetrahydrofolát, je koenzym transferaz, které přenášejí jednouhlíkaté (metylové) zbytky. Tato reakce je součástí syntézy nukleotidů, proto kyselina listová umožňuje vznik nukleových kyselin (což jsou látky, které tvoří genetický materiál – tedy DNA a RNA). Další metabolické cesty, ke kterým je nutný tento vitamín, zahrnují řadu reakcí metabolismu aminokyselin, konkrétně v metabolismu glycinu - serinu, threoninu, tryptofanu, histidinu (na kys.glutamovou), methioninu . Při syntéze methioninu z homocysteinu je zapotřebí ještě druhý kofaktor s podobným účinkem: kobalamin, tedy s vitamín B12. Současně se podílí na krvetvorbě z kostní dřeně, přeměňuje homocystein a tím snižuje riziko infarktu a mrtvice, ovl.tvorbu histidinu,cholinu a serinu, spoluvytváření v těle neurotransmitery- serotonin, noradrenalin, dopamin, nezbytná pro I.S.=imunit.výživa., snižuje PAD – riziko periferní tepenné onemocnění, rakovinu plic  tlustého střeva

 

Kyselina listová a těhotenství - se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Je prokázáno, že podávání folacinu během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných.

Projevy nedostatku -Nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii. Červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená. Také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost. Dále omezení tvorby DNA, změna sliznici především ústní a poruchy trávení, deficit často u těhotných,kojících,alkoholiků, ale i kuřáků

Předávkování - jen výjmečně projeví se podrážděností,zažívací potíže,, snížení resorpce Zn

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář