Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B17 - AMYGDALIN

1. 10. 2011

Amygdalin (vitamin B17) je přírodní glykosid vyskytující se např. v mandlích. Jeho jméno pochází z vědeckého rodového jména pro mandloň (Amygdalus). Obsažena je i v dalších rostlinách jako slivoň americká, meruňka obecná, střemcha pozdní.

 

R.1830 byl zkoumán Justem von Liebig a Friedrichem Wöhlerem. Ernst T. Krebs amygdalin poprvé prezentoval jako vitamín B17 a přisuzoval mu schopnost léčit rakovinu, a studie ukázaly, že v tomto ohledu je amygdalin přínosný, a navíc, technicky vzato, patří mezi vitaminy.

Amygdalin je součástí léku proti rakovině – Laevomandelonitrile (komerční název Laetrile)

Toxicita -Amygdalin beta-glucosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu (laetrile).

Po chemické stránce se jedná o sloučeninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin. Obsahuje benzaldehyd a kyanid. Význam laetrylu je sporný. Na jedná straně je na seznamu jako jedovatý prvek pro svůj obsah kyanidu a na straně druhé je v USA povolen a distribuován jako lék proti rakovině.   Zdroje: je jediným B vitaminem, který se nevyskytuje v pivovarských kvasnicích. Laetryl nalezneme v malém množství v jádrech pecek meruněk, třešní, broskví, švestek a v jádrech jablek.   Dávky: nedoporučuje se jeho užívání bez lékařské kontroly vzhledem k jeho vysoké toxicitě.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lukáš - Amygdalin B17

25. 4. 2014 18:12

Dobrý den,
chcete-li se dozvědět víc určitě mrkněte na:
www.amygdalina.cz