Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN B13 - KYS.LIPOOVÁ

1. 7. 2011

Kyselina lipoová (6,8-dithiooktanová), někdy také vitamín B13 nebo kyselina orotová je heterocyklická sloučenina s množstvím rolí v metabolismu. Byla objevena až v roce 1950

Vlastnosti -Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, jejíž řetězec má osm uhlíku. Uhlíky 6, 7 a 8 tvoří se dvěma atomy síry heterocyklus. Tato kyselina je prostetickou skupinou enzymů přenášejících vodík a acylovou skupinu. V enzymech je vázána amidovou vazbou na postranní řetězec lysinu  proto bývá též nazývána lipoamid.

Redukcí přechází na dihydrolipoovou kyselinu, obsahující dvě SH skupiny Oxidovaná forma kyseliny lipoové je žlutá, zatímco její redukovaná forma je bezbarvá

Funkce - Je důležitá v dekarboxylačním systému pyruvátu a dalších ketokyselin (spolu s thiaminem). Působí jako přenašeč acylu. Tato reakce je součástí komplexního děje oxidační dekarboxylace alfa-oxokyselin

Je to významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. Je to rovněž růstový faktor bakterií a prvoků.

Doporučuje se podávat sportovcům a obecně osobám podléhajícím vysokému fyzickému zatížení, Mezi další klady lipoové kyseliny patří její pozitivní vliv na vývoj šedého zákalu, spolu s dalšími vitamíny jako je cholin a potravinový doplněk lecitin pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě. V neposlední řadě zmírňuje projevy některých onemocnění, jako je psoriáza, chronický únavový syndrom a částečný vliv má i na AIDS.

Výhodou vitamínu B13 je jeho rozpustnost ve vodě i v tucích, čímž se stává jakýmsi univerzálním antioxidantem.

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář