Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN A

1. 2. 2010

Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant.

Nezbytný pro zrak a  vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí (xeróza). Růst  vývoj kostí,vývoj a dozrávání spermií,IS, b.membrány, ovl.syntézu bílk.,nukleo.kys.,glykoproteiny, 90% se ukládá v játrech zbytek –plíce,ledviny,sítnicetenk.střevo

Nedostatek vitamínu A- způsobuje šeroslepost, a některé další poruchy (viz hypovitaminoza).

Předávkování-Ukládá se v játrech. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu i otravu (viz Hypervitaminoza). V polárním medvěd. (játrech) 6mg/1g

Dávkování- Doporučená denní dávka je 750 μg/den, při dlouhodobém užívání jsou nutné pravidelné přestávky. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, obecně se nedoporučuje (může poškodit nervový systém plodu). Přírodní provitamín A (beta-karoten) by měl být bez vedlejších účinků. Diabetes  vyvolává potíže v přeměně betakarotenu na vitamín A. Při nemocech srdce se doporučuje užívat jej formou sirupů či prášků nejčastěji třikrát denně.

Snížená účinnost - Spaluje se při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100 °C.

Zdroje: Rybí tuk, játra (7,3 mg ve 100g), mrkev (2,3 mg ve 100mg), zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice (jediná obilovina), máslo, vaječný žloutek!, palmový olej... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.

Zdrojem vitaminu A je alfa a beta karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva. Dalším zdrojem mohou být např. vnitřnosti. Při konzumaci zeleniny se nemusíme bát předávkování vitamínem A, ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít

Poznámka Je synergický s vitamíny skupiny B, C, E, vápníkem a fosforem. Vitamín A sice působí proti rakovině, ale při dlouhodobém užívání dávek nad 1mg/den naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně.(předávkování když 3mg/den) Většina přípravků je v množství 1.6 mg v tabletě, takové přípravky užíváme jednu tabletu obden, lépe je užívat jeho provitamín beta-karoten. Beta-karoten je neškodný, případné vyšší dávky se z těla vyloučí močí.

Vitamín A se nachází pouze v živočišných produktech a beta-karoten jen v rostlinných.

Karotenoidy: jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů; jde o lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů. Prekurzory vit.A tj.beta-karoten denně: 2-6mg (nedoporučuje se přijímat umělý, ae přírodní)

Za svoji barevnost vděčí řetězci konjugovaných dvojných vazeb. Dělí se na dvě základní skupiny: karoteny (červené barvivo) a kyslíkaté sloučeniny (alkoholy, ketony apod.) odvozené od karotenů, které se nazývají xantofyly (žluté barvivo). Vyskytují se v rostlinách jako fotosyntetická barviva. Mají výrazné antioxidační účinky.snižují výskyt rakoviny,

 ZDROJ: WIKIPEDIE.CZ

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář