Jdi na obsah Jdi na menu

SVOU IMUNITU MÁŠ VE SVÝCH RUKÁCH

1. 1. 2010

Imunita je jako Bůh. Nikdo ji neviděl a nesáhl si na ni, ale všichni víme, že existuje a dá o sobě většinou vědět, když to nejmíň čekáme. 

 

Je to termín, za který se v poslední době schová vše. Mluvíme o ní v souvislosti s kdejakou nemocí a je  příčinou všech našich potíží včetně lenosti a špatné nálady, až po prázdnou peněženku a rozvod. Posílení imunity se stalo zaklínadlem jak pro laiky, tak i pro odborníky, je na ní vystavěna značná část alternativních druhů medicíny.

V lékařské terminologii je imunita schopnost organismu rozeznat vlastní a cizí složky, se kterými se vyrovnává naše tělo a pomocí buněk a protilátek cizí organismy zneškodnit. Za cizí organismy se považují choroboplodné zárodky nebo bakterie, proto se v medicíně slovo imunita používá hlavně v souvislosti s obranou proti infekcím.
 
Laici si ovšem představují imunitu úplně jinak  a také k ní tak přistupují. Oslabená imunita je podle nich choroba, kterou je třeba léčit drahými léky a se kterou by si měl poradit jejich lékař.

Opak je však pravdou a to, aby byl náš organismus dostatečně silný, aby byl schopen se bránit atakům bacilů máme v rukou především my sami.

Jak bychom se měli chovat, víme všichni už dávno. Zdravý životní styl, otužování, hodně vhodného pohybu, zdravá a vyvážená strava, která nám dodá potřebné vitamíny a minerály. Organismus bychom neměli vystavovat zbytečné zátěži v podobě kouření, alkoholu, nadměrného pití kávy a důležité je také vyhýbání se stresu a pozitivní myšlení. To je ovšem pro většinu lidí v civilizovaných zemích příliš náročné.

Stalo se dnes módou "vracet se ke kořenům" a pokoušet se žít stylem našich babiček a prababiček. Zapomínáme však na přísloví "nevstoupíš dvakrát do stejné řeky". S bylinkami, přírodními postupy a surovinami, chovem domácích zvířat a dalšími projevy návratu bychom museli vrátit také životní prostředí  a životní styl a to dnes už jaksi nejde. A pokud se budeme pokoušet o nemožné a stavět proti sobě nároky současné doby, ve které se snažíme uspět a přírodní styl života venkovského člověka z předminulého století, možné své imunitě ještě uškodíme.

Jsou ovšem stavy, kdy závažné onemocnění natolik oslabí náš organismus, že nezbude, než naordinovat medikaci na posílení imunity. Takové léčení je dlouhodobé a zdravý životní styl je pouze podpůrným prostředkem. Jedná se o onkologická onemocnění, transplatace a podobné velmi závažné stavy, k jejichž podstatě se lékařská věda dosud nepropracovala, i když dělá, zejména v poslední době, velké pokroky. V těchto případech výzkumy v oblasti imunity často objasní celou řadu nevysvětlitelných jevů a napomohou ke správným postupům  léčení.

Nezaklínejme se tedy imunitou při každém sebemenším zdravotním problému, který nás postihne, ale počítejme už dopředu s tím, že pro své zdraví musíme také něco udělat.

Velmi důležitá je v tomto případě hlavně  duševní pohoda, pozitivní přístup k životu a péče o zdravou psychiku. K tomu přispívá i dostatek sebevědomí, spokojenost s vlastním vzhledem, společenským uplatněním a seberealizací. Do triků, jak posilovat vlastní imunitu patří i láska ve své duševní i fyzické  podobě, která podněcuje vyplavování hormonů štěstí – endorfinů, udržuje v kondici kardiovaskulární  a respirační systém a navozuje nám ony tolik potřebné skvělé pocity.

 

ZDROJ:

http://www.klinikazdravi.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář