Jdi na obsah Jdi na menu

STÉVIE JAKO NÁHRADA ZA CUKR

3. 6. 2012

 

Internetové weby píší o této rostlině jako o zázraku a sladidle nového tisíciletí. Bývá až 300krát sladivější než klasický cukr. Přitom nemá prakticky žádné kalorie, a je to přírodní produkt..

 

Nezvedá ani hladinu krevního cukru. Naopak, zdá se, že ji pomáhá stabilizovat. Proto může být užitečnou pomůckou pro diabetiky a lidi, kteří chtějí zhubnout. Zvlášť, když milují pamlsky a je pro ně těžké vydržet bez nich nebo bez sladkých jídel.

 

Užitečným pomocníkem bývá i pro ty, kteří se sladkostmi odměňují, aby vydrželi vyčerpávající psychickou práci. Nejlepší je, když stévií sladíme potraviny obsahující minimum kalorií, jako třeba čaj. Tehdy přináší největší efekty. A to jak zdravým lidem, tak diabetikům, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet váhu. Každé kilo navíc u nich totiž představuje vyšší riziko dalších zdravotních komplikací.

 

Sladší chuť než cukr mají i umělá, synteticky vyrobená sladidla. Ale na rozdíl od stévie o nich nemůžeme mluvit jako o sladidlech přírodního původu. A je asi pravda, že i pro organismus budou přírodní látky přijatelnější než ty uměle vyrobené.

 

Stévie sladká pochází z Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguayí. Zdejší indiáni ji používali jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinu, třeba na pálení žáhy, cukrovku, na dezinfekci úst a jako prevenci proti zubnímu kazu, stejně jako na řadu dalších zdravotních problémů. Rostlinu snadno koupíte přes internet. Má ráda světlo, teplo a vlhko. Pochází z tropických a subtropických oblastí. Řada lidí ji pěstuje na okně, pod nímž má topení.

 

Jejími lístky si osladíme čaj i další nápoje nebo jídla. Lze je používat čerstvé, mražené i sušené. Čerstvé obsahují kromě glykosidů stévie také nezanedbatelné množství vitamínů (E, K, P, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) i antioxidantů (pomáhají preventivně chránit naše cévy před kornatěním a náš organismus před zhoubnými nádory). Většina lidí asi sáhne po extraktech. I ty lze koupit přes internet nebo v prodejnách se zdravou výživou, případně s bylinkami.

 

Evropská komise schválila koncem loňského listopadu stévii jako sladidlo do potravin a nápojů. Výrobky s ní se brzy objeví i u nás. Producenti řeší to, že glykosidy stévie mají ve vyšších koncentracích příchuť po lékořici a v ústech po nich dlouho přetrvává sladká chuť.

 

Odborníci na výživu však upozorňují, že reálným řešením není jen snižování kalorií v nápojích a jídlech. Obézní snadno podlehnou iluzi, že jich pak mohou vypít a sníst, kolik chtějí. Řešením je dostatek pohybu a racionální jídelníček, jehož součástí budou i tyto potraviny a nápoje

zdroj:

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/255823-zazracna-rostlinka-stevie-vyborna-pri-hubnuti-i-na-cukrovku.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář