Jdi na obsah Jdi na menu

SLUNEČNICOVÝ NEBO ŘEPKOVÝ OLEJ?

1. 2. 2014

 

Celá léta jste utráceli za drahé slunečnicové a olivové oleje a utěšovali se, že to děláte pro své zdraví? Byla to chyba!

 

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější - řepkový olej!

 

Doporučení ohledně zdravé výživy se stále více točí kolem složení tuků, protože alfou a omegou je jejich vliv na hladinu cholesterolu v krvi, největšího viníka nemocí oběhové soustavy. V tomto směru u nás mezi běžně používanými oleji jednoznačně vítězí olej řepkový, jehož složení je v některých aspektech dokonce lepší než u olivového oleje, a navíc ideálně odpovídá nejnovějším poznatkům o vlivu jednotlivých mastných kyselin v tucích.

 

Celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30-35 % celkového energetického příjmu, přičemž maximálně 10 % energie má pocházet z nasycených živočišných tuků. Zbylých 20-25 % tuků mají tvořit rostlinné oleje a tuky a ryby. Aby to nebylo tak jednoduché, mezi nejnovější výživová doporučení patří zvyšování množství omega-3 polynenasycených kyselin, protože se v poslední době objevuje stále více důkazů o jejich vysoce příznivém účinku na zdraví.

 

Rostlinné oleje sehrávají ve výživě značnou roli - jsou významným zdrojem nezbytných esenciálních kyselin a jsou důležité pro vitaminy rozpustné v tucích. Oleje používáme v kuchyni k vaření i za studena, v kosmetice a zároveň jsou základem pro výrobu dalších produktů tukového průmyslu. Složení jednotlivých olejů, a tedy i vliv na zdraví, se však u konkrétních druhů značně liší.

 

Základem rostlinných i živočišných olejů a tuků jsou mastné kyseliny, pro lidský organismus důležité. Je však nutné rozlišovat mezi jednotlivými skupinami kyselin. Přestože rostlinné oleje mají mnoho společného, každý konkrétní druh je ve svém složení specifický. Společný je obvykle vysoký podíl nenasycených kyselin a naopak nízký obsah nasycených mastných kyseliny. Oleje se mohou pochlubit vitaminem E (tokoferolem), který působí jako přírodní antioxidant, takže chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Rostlinné oleje obsahují i jiné důležité látky, jako např. fytosterol.

 

Obrovské rozdíly se však objevují v podílech jednotlivých látek. Olejem bohatým na mononenasycené mastné kyseliny je olej olivový, arašídový nebo řepkový. Nejvyšší podíl polynenasycených mastných kyselin má zase olej sójový, slunečnicový nebo sezamový a lněný.

 

Vitamín E je nejvíce obsažen v oleji z pšeničných a kukuřičných klíčků. Existují i tzv. tropické oleje (palmový, kokosový), u nichž je podíl nasycených kyselin srovnatelný s hovězím lojem (palmový) nebo máslem (kokosový). Za krále se považuje olivový olej až s 85% obsahem nenasycených mastných kyselin, přičemž řepkový olej má složení obdobné a navíc mívá ještě méně kyselin nasycených a větší množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3.

 

Zastoupení mastných kyselin v olejích (v %)

  Nasycené mastné kyseliny Mononenasycené mastné kyseliny Polynenasycené mastné kyseliny Nejvíce zastoupená
Slunečnicový olej 8-16 13-40 40-74 k. linolová
Sezamový olej 13-17 36-42,5 41,5-48 k. linolová
Sojový olej 13-20 17,7-25,5 55-66 k. linolová
Olivový olej 8-25 55-87 4-21 k. olejová
Řepkový olej 3,5-9 50-76 24-42 k. olejová
Olej kokosový 78-90 5-10 1-2,5 k. laurová
Olej palmový 45-55 36-44 6,5-12 k. palmitová

Řepkový olej se vyrovná olivovému

Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový. V některých parametrech ho dokonce předčí.

 

Řepkový olej byl kdysi zapuzen, kvůli vysokému obsahu kys. erukové, která našemu tělu neprospívá a navíc propůjčila oleji nepříjemnou pachuť. Jenže dnes se pěstuje speciálně vyšlechtěná řepka olejka, která má obsah této kyseliny méně než 2%. Jeho složení je podobné olivovému oleji, navíc je složením a druhem mastných kyselin obsaženým v něm i dokonce lepší.
 
Ve škole jsme na toto téma obsáhle rozebírali v Potravinářské chemii.
 
Řepkový je opravdu lepší, protože lépe snáší tepelnou úpravu a má výhodnější poměr mastných kyselin vhodných pro naše zdraví.
 
Na smažení je ale nejlepší sádlo (vydrží hodně vysoké teploty než se začne přepalovat.)
 
Na olivovém se smažit nesmí, protože nejrychleji podléhá zkáze a tvoří se škodlivé látky (vznikající z přepáleného tuku a mohou mít karcinogenní účinky - navíc je to plýtvání drahým olejem). Sice by bylo lepší nesmažit vůbec, ale českého člověka jen tak nepřevychováme.
 

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických  přípravcích.

 

Kde najdeme jednotlivé mastné kyseliny?

Nasycené máslo, sýry, tavené sýry, maso, masné výrobky, plnotučné mléko a jogurty, paštiky, pečivo, sádlo, ztužené tuky, palmový a kokosový olej
Mononenasycené olivy, řepka, ořechy (pistácie, mandle, ořechy lískové, kešu a pekanové), arašídy, avokádo a oleje z nich vyrobené
Polynenasycené - omega-3: losos, makrela, sleď, pstruh, vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje, rostlinné tuky (dle údajů na etiketě)
- omega-6: slunečnicové semeno, pšeničné klíčky, sezam, vlašské ořechy, sója, kukuřice, rostlinné tuky (dle údajů na etiketě)
Trans mastné některé tuky na smažení a pečení (např. hydrogenované rostlinné oleje), které se užívají při výrobě sušenek a koláčů, mléčné výrobky, tučné maso hovězí a skopové

Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz řepkový olej, jehož složení nejlépe splňuje výživové požadavky. Obsahuje velmi málo nasycených kyselin, naopak vysoké procento „neutrálních“ mononenasycených mastných kyselin a prospěšných vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

 

Zatímco omega-6 mastných kyselin (hojně obsaženy ve slunečnicovém, kukuřičném a sójovém oleji) získáváme potravou dostatek, problém je zejména se zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin. Velmi dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby jako je losos, sleď a makrela, dále pak právě řepkový olej nebo třeba vlašské ořechy, které obsahují omega-3 mastné kyseliny ALA. A samozřejmě některé rostlinné tuky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Václav - václav

19. 8. 2013 20:14

Jasné. AŤ Z TOHO DĚLAJÍ DÁL BENZIN... TO JE V POHODĚ. K

Magda - Řepka je fakt svinstvo

1. 5. 2013 8:20

Kyselina eruková (v Evropě je jí povoleno obsahovat v řepkovém oleji 300% toho co v USA) je kardiotoxická a způsobuje tukovou degeneraci a fibrózu srdečních buněk.
Ale na něco umřít musíte......

hmmm - jíst řepkový olej je sebevražda

26. 11. 2012 17:02

V 70.a 80. letech se výzkum zabýval obsahem kyseliny erukové v řepkovém oleji a bylo zjištěno, že je pro lidský organizmus špatná: měla rakovinotvorné vlastnosti
Od té doby šlechtěním řepky tu kyselinu v ní trochu snížili ale stále tam je takže stále řepku používat pouze pro technické věci ne jako jídlo. Pozor na to.

Lukáš - Re: jíst řepkový olej je sebevražda

26. 12. 2012 15:39

Ahoj, naprosto s tebou souhlasím, ještě přikládám článek, který jsem překládal z angličtiny. Můžete si ho přečíst <a href=http://www.lukas93.8u.cz/wp-content/uploads/2012/12/zdravy-olej.pdf>zde</a>

Lukáš - Re: Re: jíst řepkový olej je sebevražda

26. 12. 2012 15:43

Omlovám se ale odkaz se chbně vložil <a href="http://www.lukas93.8u.cz/wp-content/uploads/2012/12/zdravy-olej.pdf">zde</a>

Lukáš - Re: Re: Re: jíst řepkový olej je sebevražda

26. 12. 2012 15:44

neumí ho udělat tak aby se na něj mohla klikat takže je to na: http://www.lukas93.8u.cz/wp-content/uploads/2012/12/zdravy-olej.pdf

Irena - Re: Re: Re: Re: jíst řepkový olej je sebevražda

15. 1. 2013 13:15

Přesně tak, řepkový olej nebrat! Stačí, že ho jistě výrobci nacpou do všeho pod názvem "rostlinný olej"

Tj - Re: jíst řepkový olej je sebevražda

28. 4. 2013 13:29

Četli jste ten článek vůbec?...