Jdi na obsah Jdi na menu

ROSTLINNÉ OLEJE PRO ZDRAVOU KŮŽI

1. 5. 2018

Mnoho krémů se pyšní obsahem rostlinného oleje, třeba mandlového nebo slunečnicového, který jim propůjčuje skvělé vlastnosti. Proč tedy nevyzkoušet oleje samotné? Za studena lisované, kvalitní oleje pokožka dobře přijímá a vstřebává. Zvláště, pokud je před aplikací mírně navlhčená.

Rostlinné oleje se používají v péči o pleť od nepaměti. Jsou plné cenných látek, vitamínů a jsou naprosto přírodní. Jsou vhodné pro každý typ pleti, dokonce i mastnou, jen je třeba zvolit ten správný druh oleje a vědět, jak olej správně aplikovat. 

 

Oleje mají dar proniknout do nejhlubších vrstev pokožky a současně pomáhají chránit její povrch. Slouží jako ideální nosiče při aplikaci éterických olejů v aromaterapii, ovšem fungují i samostatně. Pro dosažení nejlepšího efektu se dají míchat mezi sebou. Správně zvolené nezpůsobují podráždění či ucpávání pórů, kůži jsou příjemné a přirozené. Většina i moc krásně voní. Výzkumy potvrzují, že použití rostlinných olejů přispívá ke zlepšení stavu suché a přecitlivělé pokožky, ale i zánětů kloubů či dalších kožních potíží, třeba nepříjemných alergických reakcí.

Oliva je olejová královna

Mimochodem rostlinné oleje používá lidstvo nepoměrně déle než éterické. Historicky známé vonné oleje byly téměř vždy rostlinné oleje s macerovanými aromatickými bylinami.

Způsob lisování olejnatých semen byl v minulosti poměrně jednoduchý, avšak náročný na vydanou energii – mechanickým mletím a intenzivním stlačováním se v podstatě „vyždímal“.

Nejvíce se logicky lisovala semena (a dužniny) s vyšším obsahem oleje, nejlépe ještě jednoduše zpracovatelná, tedy bez tvrdé nerozbitné skořápky. Hitparádu snadného získání tekutého pokladu vedou olivy, avokádo, plody palmy olejné (dnes až trochu hystericky zatracované) a kokosové ořechy. U nás se tradičně zpracovávala semínka lnu, slunečnice či konopí.

 

Minerální olej žádné prospěšné minerály neobsahuje

Vyrábí se z ropy, stejně jako jeho tuhá varianta známá jako vazelína. Ropa je surovina mající v přírodě svou důležitou funkci jako mazadlo zemského podloží. Lidská pokožka má však trochu jiné parametry. Buňky naší kůže nejsou s těmi ropnými zrovna kompatibilní, tak proč se raději nenamazat něčím nám bližším. Třeba makadamiovýmolejem, ten má složení dost podobné přirozenému lidskému mazu. Bohužel ropné produkty obsahuje naprostá většina běžné kosmetiky.

Jste líní studovat ty dlouhé, pidi písmem psané seznamy s nadpisem INCI? Zkuste čistý rostlinný olej, obsahuje jen jednu složku. Pokud si správně vyberete, vaše pleť bude jásat!

A teď něco přímo z praxe

rostlinnými oleji pro výživu i péči o pleť pracuji již mnoho let. Ráda obměňuji repertoár. Já osobně pleťové i masážní oleje většinou míchám z několika druhůnosného základu. Složením na míru, jak té které pleti, tak třeba i roční době. V létě více hydratace, v zimě více výživy. Pokud mám náladu nebo je to zrovna vhodné, přidám kapku vybraného éterického oleje (růže, jasmín, kadidlo například). U mne vede jojobový olej, ten vynechávám málokdy… Strom Simmondsia chinensis, z jehož semen se lisuje, vydrží v poušti i několik měsíců bez vody, zajímavé, ne?

 

zdroj:

https://www.kouzlovuni.cz/rostlinne-oleje-misto-teloveho-mleka-skvela-vyziva-nejen-pro-suchou-kuzi/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář