Jdi na obsah Jdi na menu

ROBI NA SMETANĚ SE ZELENINOU

1. 3. 2014

Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty!

 

Recept na přípravu:

 Ingredience:

  • 1 sáček Robi „nudliček“ (cca 300 g)
  • 200 g mrkve
  • 200 g brokolice
  • 100 g cibule
  • 50 g mandlí
  • 10 g panenského olivového oleje pod cibuli (1 lžíce)
  • na zahuštění 135 ml vody + 25 g maizeny
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“, popř. polévkové koření bez glutamátu
  • 1 lžička umeoctu na zvýraznění chuti na závěr
  • 400–500 ml vody nebo i zeleninového vývaru na podlití
  • 200 g bulguru + 600 ml vody
  • špetku tymiánu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • mořská sůl
  • sojová smetana cca 50 ml
  • zelenina na oblohu

Marináda na robi nudličky:

  • mořská sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky„Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • špetka saturejky
  • špetka oregána
  • 1 lžička kurkumy se šafránem nebo i bez něho
  • 1 lžička koření „Maso na šalvěji“

Robi nudličky rozebereme a pokapeme olivovým olejem. Okořeníme uvedeným kořením, zakapeme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem, následně pak lehce dosolíme a necháme odležet alespoňdvě hodiny, nejlépe i přes noc.

Mandle spaříme, oloupeme a necháme proschnout. V horkovzdušné troubě nebo i na plechu v jakékoliv troubě dorůžova lehce opečeme bez přidaného tuku.

Před samotnou přípravou pokrmu si většinou nejdříve vařím přílohu, kterou pak uchovávám třeba v dece nebo peřinách, aby jednak „došla“ a také seudržela v teplém stavu a já ji pak nemusela přihřívat před podáním pokrmu.

Bulgur promyjeme ve studené vodě, tak jako obvykle promýváme rýži, zalijeme jej čistou vodou a dáme vařit. Vody dáváme dvakrát více než je objemové množství bulguru. Bulgurosolíme a s trochou tymiánuuvaříme „al dente“ a pak dáme„dojít“ do deky nebo do peřin.

V nerezovém hrnci orestujeme na oleji pokrájenou cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, při míchání přidáme nakrájenou mrkev a a promícháme ještě bez podlití a orestujeme spíš víc na sucho též. Pak, aby se to nezačalo připalovat, podlijeme horkou vodou a necháme 10 minut dusit pod pokličkou.

Při dušení přidáme rozemnutou majoránku na ochucení.  Asi 7 minut dusíme a pak přidáme na kousky nakrájenou brokolici. Dle potřeby podléváme vodou a vše podusíme dalších cca 10–15 minut, až je zelenina měkká.

Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a s omáčkou vše ještěpovaříme 2 minuty. Zakápneme sojovou omáčkou Tamari, chuť zvýrazníme umeoctem a dochucení zakončíme sojovou smetanou, která omáčku velice zjemní a dodá jí téměř slavnostní ráz :-) Dochucení v závěru zajistí čerstvý nebo mražený posekaný kopr.

Uvařený bulgur vyjmeme z místa, kde jsem ho uchovávali :-) a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového nebo kmínového panenského oleje a zlehka ho celý promícháme.

K hotové zeleninové směsi s robi masem přimícháme orestované mandle a servírujeme s připraveným bulgurem a ozdobené čerstvou i vařenou zeleninou a nějakou zelenou natí, v mém případě to byla předpěstovaná řeřicha.

ZDROJ:

http://www.varimezdrave.cz/robi-na-smetane-se-zeleninou/

 

NĚCO O ROBi.

Robi se používá místo masa z jatečných zvířat. Můžete jej smažit, dusit, vařit podle své fantazie. Hodí se i do salátů.

Složení: voda, rostlinná bílkovina, obilné klíčky, červená řepa, sůl

Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty!

Rostlinné maso Robi je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které obvykle připravujeme. Maso připomíná svým vzhledem, ale především i chutí. Podle stanoviska dietologa a akreditovaných laboratoří splňuje zhlediska kulinářského i nutričního požadavky moderní výživy a jejím zdravotním a dietním požadavkům.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář