Jdi na obsah Jdi na menu

RECEPT NA DOMÁCÍ LOUPÁČKY

26. 1. 2014

 Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! Dnes je celkem problém dobrý loupák sehnat, většina kupovaných jsou vyhnané zřejmě kypřícím práškem, místo pořádného nezdravého sádla používají pekaři rostlinný tuk a prostě to celkově není ono. Tyhle domácí jsou opravdu dobré a poctivé!

 

450 ml vlažného mléka (polotučného)
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření (v originálním receptu jsou psané 2, ale já použila jedno a ještě mi zbylo)
3 lžíce máku 

Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme , přendáme do robota a necháme ho míchat asi 10 minut (případně zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál (mám silikonový vál a sypat moukou jsem ho nemusela, dřevěný raději posypejte), rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut zrát.


Vyzrále bochánky vyválíme na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodhlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. (Já raději ještě rohlík několikrát v původním směru lehce rozválímaby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplacato k plechu  a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.

ZDROJ:

http://pradobroty.blogspot.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář