Jdi na obsah Jdi na menu

PSYCHIKA OVLIVŃUJE ZDRAVÍ VÍCE NEŽ LÉČEBNÉ LÁTKY

15. 10. 2018

 

Dnes už vědci vědí, že nocebo a placebo jsou dvěma různými stranami té samé mince. Jejich vliv na nás souvisí s našimi představami a emocemi. O tom, jak silně dovedou zapůsobit na zdravotní stav řady z nás, by mohli dlouze vyprávět psychologové, psychiatři a lékaři zabývající se psychosomatickou medicínou. Ledacos o tom vědí i specialisté na hypnózu.

 

Vědci dělali například pokusy s pacienty, které trápily bolesti kloubů. Dali jim proto tabletky, které obsahovaly neškodný a neúčinný hroznový cukr. Ale řekli jim, že jde o nový a velice účinný lék, který jim pomůže zmírnit jejich bolesti. Část pacientů jim pak potvrdila, že se jejich bolesti zmírnily. To je klasická ukázka placebo efektu. Tedy pozitivního vlivu určité informace na náš zdravotní problém.

 

Můžeme ale uvést i opačný příklad. Urologové dávali v rámci klinické studie mužům se zvětšenou prostatou lék, který obsahoval účinnou látku finasterid. Jedné skupině nemocných vysvětlili, že se u nich mohou objevit nepříjemné vedlejší účinky léku: poruchy erekce, případně úplná neschopnost jí dosáhnout.

 

Druhé skupině pacientů neřekli nic. Zatímco v první skupině se potíže s erekcí objevily u 44 % mužů, ve druhé skupině pouze v 15 % případů. A tohle je zase příklad noceba, kdy pouhá obava z možného nežádoucího účinku léku způsobí u části lidí to, že se skutečně objeví.

 

Syndrom příbalových letáků

Podobným příkladem noceba mohou být příbalové letáky. U řady pacientů se objeví vedlejší účinky léků poté, co si o nich přečtou právě v tomto letáku.

 

VÍCE INFO:

https://www.novinky.cz/zena/styl/483128-zahadne-nocebo-aneb-kdyz-zdravi-ovlivnuje-psychika-vic-nez-lecebne-latky.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář