Jdi na obsah Jdi na menu

PRO LEPŠÍ SPÁNEK - ČAJ Z BANÁNU A SKOŘICE

3. 10. 2018

V dnešní uspěchané době plné stresu alespoň jednou za život každý z nás zažil problémy se spánkem. Na kvalitu našeho spánku má vliv spousta faktorů včetně elektromagnetických vlivů, které vysílají například mobilní telefony či počítače.

 

Po odvaru z banánu budete spát doslova jako nemluvně. Za vše může tryptofan, látka, která je klíčová pro tvorbu serotoninu – to je ta chemikálie, kterou tělo potřebuje, aby nepropadalo depresím a člověk dobře spal.

 

Dále je bohatý na hořčík. Hořčík (magnesium) spolu s obsaženým draslíkem zklidní organismus a uvolní svaly a spolehlivě vás přenese do říše snů.

 

Všechny tři prvky – draslík, hořčík a tryptofan si můžete koupit v lékárně, ale například krabička Ltryptofanu stojí téměř 300 Kč. Tak proč utrácet a vyhazovat slupky od banánů?

 

Čaj se vaří z nakrájeného banánu případně i ze slupek – proto budete potřebovat banány v biokvalitě, které nejsou chemicky ošetřené.

 

Standardní banány jsou ošetřené koktejlem chemikálií (proto byste je před jídlem měli vždy opláchnout, i když se slupka nejí). V ekologickém zemědělství se nepoužívají pesticidy ani umělá hnojiva a tak můžete u bio banánů použít i slupku.

 

Druhá složka tohoto receptu, skořice, obsahuje úžasné esenciální oleje, jako je eugenol, což je chemický prvek třídy fenylpropanoidů, který dodává sladkou, příjemnou aromatickou vůni, stejně jako vitamin A, kyselinu pantotenovou, niacin a pyridoxin. Toto koření je také velmi užitečné pro vaše zdraví, protože ulevuje a uvolňuje tělo. Navíc pomáhá trávení a zlepšuje krevní oběh.

Ingredience:

  • 1 banán i se slupkou
  • Špetka skořice
  • 1 litr vody

 

Postup přípravy:

Vodu nalejte do malého kastrolku a přiveďte k varu. Banán i slupku nakrájejte a vložte je do vařící vody. Nechte vařit po dobu deseti minut a poté přeceďte do šálku nebo hrnečku. Nyní dochuťte špetkou skořice a vychutnejte si její úžasné vlastnosti.

Užívání:

Tento pozoruhodný čaj užívejte hodinu před spaním.

 

Plus dodávám info, proč večer banány vařit a ne je jíst:

Tento nápoj připravujeme ne tolik kvůli vitamínům, ale kvůli prvkům, které vaz nezničí, naopak je z banánu a skořice lépe extrahuje. K tomu musíme připočíst fakt, že banánové slupky jsou velkým zdrojem potřebných minerálů, nicméně jíst je rozhodně není pro naše zažívání dobrý nápad.

  • Jídlo před spaním zatěžuje naši trávicí soustavu, a tedy, i když usneme, naše tělo pořád pracuje – můžeme se probouzet neodpočatí.
  • Banány přece jen obsahují poměrně značné množství cukru, který není vhodné konzumovat před spaním.
  • Stejně tak skořice by nás mohla nabudit (díky podpoře metabolismu).
  • Teplo (horká voda) zajistí, že živiny proniknou do našeho těla rychleji, než kdybychom banán se skořicí prostě jen snědli.

 

Dobrou noc vám přeje Amazonka

 

Zdroj.

https://www.mimibazar.cz/clanek/1032/k-cemu-je-dobry-odvar-z-bananu-a-skorice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář