Jdi na obsah Jdi na menu

PŘÍPRAVA DOMÁCÍHO MÁSLA

3. 1. 2018

Domácí máslo se vzhledem k cenám másla v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí. My si doma máslo připravujeme, a co vy?

 

Příprava másla je tak jednoduchá, že to jednodušší být nemůže.

Stručně řečeno, stačí šlehačku šlehat tak dlouho, až zhoustne, zhrudkovatí a srazí se, 

nebo se vlastně spíš oddělí mléčný tuk od podmáslí. Z hrudek tuku, které zůstanou v nádobě, stačí scedit podmáslí a vytvořit pěkný bochníček másla. Žádná další surovina než smetana ke šlehání není na výrobu másla potřeba.

 

K nákupu smetany vám dám jednu důležitou radu. Mnoho značek smetan ke šlehání je stabilizovaných, na obalu je napsáno, že výrobek obsahuje karagenan. Případně najdete aspoň slůvko stabilizováno. Taková smetana se přešlehá na máslo podstatně hůř, než smetana nestabilizovaná. Stabilizátor bude oddalovat okamžik, kdy to nadýcháná šlehačková hmota vzdá a zhroutí se na máslo.

 

 

Recept na domácí máslo krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na zhruba 200 g másla budeme potřebovat 2 smetany ke šlehání, tedy asi 500 ml. Smetana ke šlehání musí být čerstvá, ne trvanlivá, a měla by obsahovat nejméně 30 % tuku. Čím tučnější, tím lepší. Smetana by neměla být příliš studená, proto ji před zpracováním necháme chvíli mimo lednici. Další suroviny jsou čistě na vás. Můžete přidat sůl či bylinky.

 

2) Smetanu o pokojové teplotě vlijeme do vyšší nádoby a šleháme tyčovým mixérem.

 

3) Po chvíli šlehání smetana ztuhne a vznikne nám šlehačka.

 

4) Šleháme, dokud se smetana nezačne srážet.

 

5) Postupně se bude tvořit podmáslí, které si slijeme do misky.

Podmáslí je chuťově moc dobré a můžeme jej vypít jen tak nebo použít například na pečení. Šleháme, dokud se nepřestane tvořit další podmáslí.

6) Máslo můžeme přemístit do jemného sítka, aby nám všechno podmáslí snáze odkapalo.

 

7) Máslo v sítku důkladně prohněteme pod tekoucí ledovou vodou.

Pokud vynecháme krok č. 6, máslo položíme na dřevěné prkýnko a také prohněteme pod tekoucí vodou. Je zapotřebí dostat z něj veškerou tekutinu.

 

8) Připravené máslo zabalíme do potravinové fólie nebo umístíme do formičky a necháme v lednici ztuhnout.

Chceme-li ochucené máslo, teď je vhodná doba do něj přidat sůl, bylinky, česnek nebo sušená rajčata. A až poté máslo umístíme do lednice. 

Celá příprava másla nezabrala více jak 10 minut.

zdroj receptu:

https://clanky.vareni.cz/recept-na-domaci-maslo-krok-za-krokem/

 

Kolik stojí domácí máslo?

Pro snadnost výpočtu vyjdu z 1 litru smetany ke šlehání. V obchodě momentálně stojí pohodlné litrové balení kolem 100 Kč. 

Z litru přešlehané šlehačky scedíte kolem 600 ml podmáslí. Hrudka másla, která při této akci vznikne, váží kolem 400 g.

Jinými slovy je to 400 g domácího másla za zhruba 100 Kč. Při přepočtu na kostku másla se známou matematickou fintou zvaná trojčlenka dostaneme na cenu okolo 70 Kč. Čili na částku, která je zatím vyšší než cena másla v obchodě, pokud má člověk štěstí a je u regálu včas.

Jelikož jsem k tomu vůbec nepočítala spotřebu elektrické energie, vody a těch pár minut času, co domácí výroba másla stojí, můžu s jasnou myslí odpovědět: Doma se vyrábět máslo nevyplatí.

 

 

Má domácí máslo nějaké výhody oproti kupovanému?

Chvíli jsem si dávala pozor na to, co se píše na obalech másla. A je to poměrně zajímavé čtení.

To nejlepší máslo se smí na obalu nazývat čerstvé máslo. Je to máslo označené datem spotřeby a není starší než 20 dní od výroby. Poslední dobou dělala toto máslo jen Poděbradská mlékárna, vždycky bývalo vyprodané jako první a pro mě bylo máslem první volby, pokud už jsem nějaké kupovala. Ale dnes se v podstatě sehnat nedá a i kdyby nevládla máslová hysterie, je čím dál méně běžné.

 

Všechny ostatní výrobky označené jen slovem máslo, případně slovem máslo s jakýmkoli jiným dodatkem, například farmářské máslo, selské máslo, jihočeské máslo, nedělní máslo, horácké máslo, stolní máslo, už podmínku čerstvosti splňovat nemusí a místo data spotřeby mají minimální trvanlivost. 

Tyhle druhy másla dost často pochází ze zásob strategicky a dlouhodobě uložených v mrazáku, následně rozmražených, znovu prohnětených, v lepším případě kvůli lepší chuti částečně smíchaných s čerstvým máslem a teprve poté vypuštěných do prodejní sítě. Tato másla mají logicky horší chuť, mně na nich vadí i podivná mazlavost za nízkých teplot.

 

České provozy, pokud je mi známo, ještě před pár lety neměly tak pokročilé technologie, aby dokázaly do vyráběného másla vpravit a emulgovat starý, zmražený mléčný tuk. Ale už nějakou dobu se to dělá v Polsku, a taky v Německu a v Belgii. Ale kdo ví, možná už se i k nám stačily mezitím tyhle novinky do výroby másla přestěhovat.

 

Ovšem ze všeho nejvypečenější jsou takové výrobky, které pouze jako máslo vypadají, aniž by slovo máslo měly kdekoli na obalu.

Známý příklad je třeba Jihočeské AB, využívající stejné grafické prvky na obalu jako Jihočeské máslo. Tyhle výrobky definici másla nesplňují ani omylem, buď mají méně mléčného tuku, než je pro máslo povinné, nebo dokonce mohou obsahovat i tuky rostlinné. 

Je logické, že takový výrobek pak pohromadě musí držet chemické emulgátory, aby z něj netekla voda, kterou je produkt doplněn na potřebný objem. Leckdy mohou ve výpisu látek ve složení následovat i aromata nebo barviva, aby se výrobek ještě víc tvářil jako máslo.

Takže asi tak.

Teprve ve chvíli, kdy porovnáte chuť domácího másla s máslem kupovaným, ihned pochopíte, zda jeho příprava v domácích podmínkách za to stála.

zdroj info o másle:

https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-maslo/