Jdi na obsah Jdi na menu

POZOR, ČÍHÁ NA VÁS OSTEOPORÓZA

29. 10. 2018

Až milion Čechů trpí řídnutím kostí. Osteoporóza postihuje každou třetí ženu a pátého muže starší 50 let. Zásadní vliv na rozvoj osteoporózy v pozdějším věku má přitom už chování v dětství.

 

Nemoc přichází pomalu a většina pacientů si prvotních příznaků ani nevšimne. Proto si vysloužila přezdívku ‚tichý zloděj‘ – člověka obírá o kosterní hmotu tak dlouho, dokud na problém neupozorní první zlomenina. V tu chvíli už stačí jen minimální náraz nebo upadnutí. Nejvíc náchylné k frakturám bez zjevných příčin bývají obratle, krčky stehenních kostí nebo předloktí.

 

Rozvoj osteoporózy může sekundárně způsobovat i dlouhodobé užívání léků ovlivňujících metabolismus vápníku, jako jsou například glukokortikoidy.

Na vině však není pouze vyšší věk, ale především špatný životní styl v čele s nedostatkem pohybu. 

 

V rámci prevence a léčby osteoporózy je ideální jakýkoli pohyb ve vzpřímené poloze proti gravitaci – běh, chůze, populární nordic walking, tanec nebo cvičení s vlastní vahou, jako například jóga či pilates. S výběrem vhodné aktivity může pomoci fyzioterapeut, ovšem vůle a ochota hýbat se alespoň půl až tři čtvrtě hodiny čtyřikrát týdně závisí na pacientovi. Významnou součástí léčby je také úprava jídelníčku, omezení kofeinu, alkoholu, vyvarování se kouření a nadmíry stresu.

 

 

více zde:

https://www.bety.cz/zdravi-a-zivotni-styl/clanky/27819/Skryta-hrozba-jmenem-osteoporoza-Zmente-svuj-zivotni-styl-driv-nez-bude-pozde?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář