Jdi na obsah Jdi na menu

POŠKOZENÁ JÁTRA MOHOU MÍT I ABSTINENTI

14. 10. 2018

 

 

 

Význam jater pro naše tělo

Játra jsou nezbytný orgán pro náš život, podobně jako srdce či plíce. Játra plní v našem těle mnoho funkcí. Mezi základní funkce jater patří zajišťování detoxikačních biochemických reakcí, kterými neutralizují škodlivé působení toxických odpadních látek a umožňují jejich vyloučení.

Mezi další funkce jater patří tvorba krve a krevní plazmy, podílení se na metabolismu, tvorba hormonů. Játra fungují také jako zásobárna cenných látek jako je železo, glykogen a také některé vitamíny. Pokud jsou játra nadměrně zatěžovaná, nemohou dostatečně plnit své funkce a následně vznikají zdravotní potíže.

Co nejvíce poškozuje játra?

Nikotin je jednou z látek, která nejvíce poškozuje játra, chroničtí silní kuřáci mají nejen poškozené plíce, ale i játra. Naše játra nejvíce poškozuje kombinace rizikových faktorů. To znamená obezita, alkohol, běžná virová infekce, léky typu Paralen, analgetika, přecházení viróz, stres, infekce, antibiotika a kontakt s běžnými chemikáliemi v domácnosti. Kombinace těchto látek vede dříve či později k trvalému poškození jater.

Játrům škodí některé léky

Existuje přibližně 1000 léků, které mohou vyvolat poškození jater.Játrům škodí nadbytek analgetik, antibiotik, léků hormonální povahy, léků proti zvýšené hladině krevních tuků, léků používaných proti epilepsii a dalším neurologickým onemocněním i nadbytek Paralenu a dalších volně prodejných léků obsahujících účinnou látku paracetamol.

Játra poškozuje také hormonální antikoncepce. Častou příčinou akutního selhání jater je jednorázové užití 5 g paracetamolu zároveň s Fenobarbitalem, který je známý lék na spaní. Některé léky nelze vysadit, je však možné omezit užívání analgetik, Paralenu a dalších léků.

 

ZFDROJ INFO:

https://mamci.cz/co-skodi-jatrum/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář