Jdi na obsah Jdi na menu

PLACKY Z JABLEČNÉHO PYRÉ

22. 3. 2018

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Čtvrtky jablek bez jadřince, ale i se slupkou zalijeme vodou, můžeme i dosladit a uvaříme kompot. Vychladlý kompot rozmixujeme na hustější pyré. (Tyčový mixér není vhodný, protože se nedá regulovat hustota.)

Pyré přepasírujeme. Pokud chceme mít placky různobarevné, tak do části pyré přimícháme rozmixované ovoce (jahody, borůvky, přepasírované maliny či rybíz).

Z červených jablek vznikne růžové pyré, ze žlutých zase světlé, takže to můžeme střídat a včerejší zbytek pyré použít jako druhou barvu, je to i chuťově jiné. Můžeme použít i banán, nakrájený na 1 mm silná kolečka, usuší se zároveń s pěnou. 

Připravíme si sušičku. Na každý talíř kápneme kapku oleje a ubrouskem rozetřeme po celém talíři. Lžící naléváme různé druhy pyré, lehkým poklepem nebo potřesením srovnáme a sušíme na 55°C.

Doba sušení je mezi 9 a půl až 11 hodinami. V polovině sušení je dobré přehodit síta tak, aby to nejspodnější bylo nahoře a ještě je pootočit, aby se prosušily stejnoměrně. Jen tak se nám podaří dosušit všecky placky najednou. Jinak bude nejvíc suchá horní placka a spodní bude ještě mokrá.

 

Také u vnějšího kraje jsou placky dřív suché než u středu. Placka je správně suchá, pokud se nelepí u středu ze spodní strany. Pokud ji přesušíme, lámou se kraje. Placky srolujeme ještě teplé, rozpůlíme (celá se nevejde do fólie) a necháme vychladnout. Mezi tím si ve svářečce fólií vyrobíme úzké pytlíčky, do kterých placky zavaříme. Uložíme do chladna. 

 

Výborné na túry, na lyže, na svačinky do školy, zvlášť dětmi jsou velmi oblíbené.

ZDROJ:

https://www.mimibazar.cz/recept/26127/placky-z-jablecneho-pyre

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář