Jdi na obsah Jdi na menu

PAMPELIŠKA JE UNIVERZÁLNÍ BYLINKA

1. 6. 2016

Pampeliška je extrémně prospěšná rostlinka, která velmi účinně detoxikuje játra, léčí alergie, má močopudné vlastnosti, snižuje cholesterol, stimuluje tvorbu žluče a je také extrémně prospěšná pro těhotné ženy a ženy po přechodu.

 

Nejideálnějším časem na sběr pampelišky je duben, tedy v době, kdy je jí nejvíce a je nejvíce rozkvetlá. Sbírat ji však můžete i v průběhu celého léta a podzimu.

Natrhejte si ji však v místech, které nejsou znečištěné, tedy mimo silnice a jiných zdrojů možné kontaminace škodlivými látkami.

Všechny části pampelišky mají léčebné vlastnosti, proto je dobré ji ze země vybrat pomocí nožíku celou, včetně kořenů.

Listy pampelišky jsou výborné do salátů a můžete je smíchat s vajíčky nebo bramborami. Pampeliškové listy obsahují více vitamínů než rajčata či špenát.

Mají větší množství betakarotenu než mrkev a jsou také bohatým zdrojem ostatních důležitých výživných látek.

Stonky pampelišky pročišťují krev, zmírňují problémy se žaludkem, regulují metabolismus a stimulují funkci žlučníku.

V různých zdrojích lidové medicíny se doporučují i jako silný lék na cukrovku. Mléko ze stonků, které se považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňování a léčbu bradavic.

Květy pampelišky se zase používají k výrobě sirupu, který pročišťuje krev, posiluje ji, zlepšuje trávení a zmírňuje projevy kašle a nachlazení.

Zdroj:

http://prirodajelek.cz/pampeliska-leci-rakovinu-jatra-ledviny-zaludek-pripravite-si-ji-takto/2016/04/29/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář