Jdi na obsah Jdi na menu

OSTEOPATIE

1. 12. 2013

Osteopatie je terapie, která se soustředí na svaly, kosti, klouby a páteř. Využívá jemné manuální techniky od tlaku přes napínání tkání až po manipulaci s klouby.

Cílem osteopata je uvolnit místo, které je nějakým způsobem zablokované a špatně funguje, a tak příznivě ovlivnit nervový, oběhový a lymfatický systém organismu. Na osteopaty se obracejí lidé s bolestmi zad, hlavy, krční páteře, ale i se zánětem sedacího nervu, tenisovým loktem, syndromem karpálního tunelu nebo s vadným držením těla či zažívacími potížemi, dále astmatici, revmatici a lidé po úrazech.

Tento léčebný systém se snaží diagnostikovat a léčit mechanické poruchy kosterní soustavy. Zabývá se celým systémem, který člověku umožňuje pohyb kostmi, klouby, vazy a ostatní pojivovou tkání.

Osteopati předpokládají, že mnoho nemocí a obtíží souvisí s problémy v držení těla a že úprava strukturálních poměrů pomáhá člověku v uzdravení. Používají většinou jemné manipulační techniky ke snížení napětí a obnově normální konfigurace kosterního a svalového systému. V některých státech mají osteopati obdobné licence k výkonu povolání jako lékaři. Přestože nejlepších výsledků dosahuje osteopatie při léčení bolestí zad, šíje a kloubů, mnoho osteopatů s úspěchem zjišťuje příčiny těchto obtíží a jejich souvislost s jinými nemocemi.

Porada s odborníkem První návštěva se základním vyšetřením trvá většinou asi hodinu. Terapeut se vás zeptá na způsob života, zaměstnání, na aktivity ve volném čase a samozřejmě i na vaše současnéobtíže. Bude chtít vidět, jak stojíte, sedíte, jak provádíte určité pohyby, například předklon, záklon a úklony. Zhodnotí také pohyblivost vašich kloubů a pro hmatá měkké tkáně - svaly a vazy, mají-li normální napětí. Potom manipulací a jemnou masáží uvolní ztuhlé svaly a zkusí zpevnit svaly ochablé - to bývá první část osteopatické terapie.

Někdy je nutné vyšetřit svalové reflexy, popřípadě provést rentgenové vyšetření postižených kloubů. Máte-li problémy s klouby, může osteopat pomocí rytmického poklepávání a natahování klouby i svaly uvolnit. Může také použít techniku známou jako "rychlý úder". Je to nebolestivý úder, užívaný nejčastěji v oblasti páteře. Vyvolá prudký pohyb kostí v kloubu se zřetelným cvaknutím, přičemž se okolní svaly okamžitě uvolní. Bolesti v postiženém kloubu se touto technikou zpravidla zmírní. Po prvotním vyšetření a ošetření bývají nezbytné další návštěvy, které jsou již kratší, vět¬šinou trvají asi 30 minut. Jejich počet se mění podle druhu nemoci, jejího průběhu a podle věku nemocného. Mladším lidem obvykle stačí jen několik návštěv. Kromě kloubních a svalových obtíží dokáže osteopatie velmi dobře léčit také sportovní poranění, migrénu, premenstruační syndrom, zácpu a někdy i astma.

VÍCE NA:

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/osteopatie-v-cizine-soucast-zdravotnictvi-u-nas-sarlatanstvi_278259.html

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář