Jdi na obsah Jdi na menu

OČISTNÁ KŮRA Z BAKLAŽÁNU

30. 1. 2019

Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace baklažánu (lilku) připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Pak se ale přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se totiž zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin.

 

Lilek má silné antibiotické a antibakteriální účinky, výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnost žlučníku, jater, slinivky, čistí krev, posiluje imunitní systém a působí i protirevmaticky. Zevně ho můžeme používat při léčbě kožních neduhů.

 

Baklažán stimuluje filtrační kapacitu ledvin, čímž zvyšuje produkci moči. Jejich konzumace přináší užitek při renální litiáze (ledvinových kamenech), edémech (otocích), hypertenzi a kardiovaskulárních chorobách.

 

Baklažán stimuluje vylučování žluči a vytváření šťáv pankreatu, a tím podporuje činnost žlučníku. Je prospěšný pro ty, kdo trpí pomalým trávením a biliární dyspepsií. Působí jako mírné laxativum, protože obsahuje celulózu (rostlinnou vlákninu).

 

Nedávné výzkumy ukázaly, že plody z čeledi Solanaceae, jako například baklažány a rajčata, obsahují větší množství fytochemikálií, které chrání organismus před rakovinou.

zdroj dalších info:

https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-07-25-lilek-vejcoplody-neboli-baklazan-oblibena-zelenina-ktera-ma-antibioticke-ucinky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář