Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÉ BAKTERIE V POTRAVINÁCH

5. 3. 2021

 

Otrava je aktuální především nyní v létě, ale dodržováním jednoduchých bezpečnostních zásad jí lze snadno předejít. Veškeré jídlo obsahuje bakterie (ne všechny jsou pro nás ovšem nebezpečné) a ty se v teplém prostředí rychle množí. Kontaminované jídlo, které ponecháme déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí.

 

K nebezpečným potravinám se řadí nedovařená drůbež a maso, nepasterované mléčné výrobky, rýže, která stála příliš dlouho na teple nebo byla nesprávně ohřívána, korýši a měkkýši z neznámých zdrojů, zkažené tučné ryby, vařené masné výrobky, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s porušenou skořápkou.

 

Syrová vejce odborníci doporučují nejíst. Vyřadit z jídelníčku vejce naměkko by měli staří a nemocní lidé, děti a těhotné a ženy.

 

Jak otravě zamezit

Jídlo bývá nejčastěji kontaminováno přenosem bakterií z dýchacího ústrojí nebo z výkalů. Lidé by si proto měli vždy umýt ruce, než se začnou dotýkat potravin, a při manipulaci s jídlem by neměli smrkat.

 

Zkontrolujte, zda se teplota v ledničce pohybuje mezi 0-5 °C. Vždy zkontrolujte datum výroby uvedené na výrobku a jídlo zásadně spotřebujte dřív, než vyprší doba maximální trvanlivosti. Jídlo, které páchne, vypadá nebo chutná podezřele, bez milosti vyhazujte. Na krájení masa bychom si měli vyhradit zvláštní prkénko, které nepřijde do kontaktu s ostatními potravinami.

Nejčastější infekce

Velmi běžnou příčinou otravy jídlem je salmonela. Jejím hlavním zdrojem jsou vejce. K příznakům salmonelózy patří břišní křeče a zvracení. Této bakterii se daří ve vaječných krémech, salátech a jiných pokrmech obsahujících syrová nebo nedovařená vejce, zvlášť pokud se neskladují v ledničce.

 

Salmonelu zničíte vařením vajec ve skořápce po dobu 7 minut, bez skořápky 5 minut nebo smažením po každé straně nejméně 3 minuty. Jídlům ze syrových vajec, jako jsou čerstvě připravené pudinkové krémy a různé majonézy, se raději vyhýbejte. Zdrojem salmonely může být i drůbež, která kromě ní hostí i bakterii Campylobacteria.

 

Obě bakterie způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a průjem trvající až pět dnů. Drůbež před přípravou zcela rozmrazte v chladném prostředí ledničky nebo spíže (nikoliv na kuchyňském stole, kde je příliš teplo) a vařte při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. Drůbež nikdy nejezte, má-li maso růžovou barvu nebo je-li krvavé. Zabodnete-li vidličku do nejhlubšího masa na stehně, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva. V žádném případě se nesmíte před umytím rukou, kterou jste zpracovávali syrové maso, dotknout jakékoli potraviny, která nebude následně tepelně upravena.

 

Dalším nebezpečnou infekcí je listerióza. Bakterii Listeria monocytogenes mohou obsahovat potraviny rostlinného a živočišného původu, které byly kontaminovány prostřednictvím půdy nebo vody. Nejohroženější skupinou jsou těhotné ženy, novorozenci a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

 

Příznaky jsou obvykle podobné jako u chřipky: horečka, bolest ve svalech, někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Onemocnění se léčí antibiotiky.

Úmrtnost dosahuje až 30%.

Listerii zabíjí sterilizace i pasterizace. Veškeré maso je zapotřebí důkladně tepelně upravit, syrovou zeleninu řádně umýt. V každém případě je nutné zamezit kontaktu syrového masa s ostatními potravinami.

 

Listerióza je obzvlášť nebezpečná v období těhotenství, neboť bakterie může poškodit plod. Těhotné ženy by se proto měly vyhýbat měkkým zrajícím a plísňovým sýrům a paštikám.

 

Závěrem ještě připomeneme, že ač tyto bakterie mohou ohrozit každého z nás a uvedené zásady bychom měli vždy dodržovat, jejich výskyt není díky přísným hygienickým a veterinárním kontrolám v našich podmínkách nijak alarmující.

http://www.zeny.cz/clanek/zdravi/nebezpecne-potraviny-jak-zamezit-infekcim-a-otrave-z-jidla

(poprvé na mém webu publikováno 7/2012)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

blanka murasová - zkažené maso

26. 11. 2012 17:30

Nadechla jsem se při otevření mraznice, která nemrazila a bylo v ní zkažené maso. Co teď ? Bojím se bakterií
Děkuji

Sjůzn :) - ;)

16. 6. 2012 22:15

Opravdu zajímavý článek :)