Jdi na obsah Jdi na menu

NAKLÍČENÁ SEMÍNKA

11. 10. 2018

Naklíčená semínka byla už ve starověku používána jako účinný lék.

Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a obsahují rovněž vysoké množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

 

Klíčky zbavují tělo jedů, nezahleňují a nezanechávají nečistoty. Podle výzkumů chlorofyl a nitrolsidy v klíčcích mají protirakovinné účinky. Větší výhonky navíc obsahují i množství prospěšného chlorofylu, který má detoxifikační a regenerační účinky.

 

Pravidelná konzumace klíčků a výhonků napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před anemií. Zdravou svačinkou z klíčků pak pomáháte tělu k posílení srdce i nervů, pečujete o krásu své pokožky a chráníte kosti před řídnutím.

 

Přínosem klíčení například u luštěnin je, že se částečně rozštěpí bílkoviny i škroby a také látky, které působí v těle nadýmání. Všeobecně se tedy naklíčením zlepší jejich stravitelnost.

 

KTERÁ SEMÍNKA MOHOU KLÍČIT?

K naklíčení jsou vhodná prakticky všechna semínka jedlých rostlin. V zásadě se dají klíčky rozdělit do několika skupin – klíčky z luštěnin, obilovin, olejnin, zeleniny i bylinek. K těm nejčastěji používaným u nás patří zelená či červená čočka, potravinářská pšenice, neloupaný zelený hrách, pohanka, brokolice, ředkvička, rukola, slunečnice, zelená sója (mungo), vojtěška, řeřicha, sezam, alfa-alfa či zelí.

 

Pozor! Na klíčení používáme pouze semena určená ke konzumaci, rozhodně nepoužívejte semena k výsadbě, která jsou chemicky ošetřena.

 

Dobrou chuť přeje Amazonka.

Zdroj:
http://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/klicky-a-domaci-naklicovani/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář