Jdi na obsah Jdi na menu

LÉČIVÉ ÚČINKY KADIDLOVÉHO OLEJE

4. 6. 2019

Věděli jste, že kadidlo je ve skutečnosti pryskyřice stromu kadidlovník pravý (nebo kadidlovník pilovitý)? A že má neuvěřitelné účinky na naše zdraví? Pomiňme jeho spirituální použití, vůně kadidla je pravděpodobně pro každého z nás neodmyslitelně spojená s kostely a náboženskými obřady. Silice obsažené v této unikátní pryskyřici jsou vskutku skoro všemocné.

Kadidlo a kadidlový olej dělá společnost lidskému zdraví už tisíce let. V dávných dobách bylo ceněné zlatem a patřilo k největším pokladům arabského světa, dokonce po něm byla pojmenovaná jedna z velkých obchodních stezek. Jeho cena samozřejmě není jen proto, že „hezky voní“. Obsažené látky mají skvělé účinky na zdraví, což nám potvrzuje i ajurvéda, ve které je kadidlo užíváno tisíce let k léčbě různých neduhů.

 

Léčivé účinky esenciálního oleje z kadidla:
1. Zlepšuje imunitu 
Náš imunitní systém je to, co nám dává sílu odvrátit infekce. Pomáhá nám hojit rány a udržuje nás zdravé. Esenciální kadidlový olej obsahuje sloučeninu známou jako boswellova kyselina. Bylo zjištěno, že tato kyselina dokáže modifikovat imunitní systém. Studie na myších ukázaly, že kadidlo pomohlo zlepšit interakce T-buněk, podpořilo vznik protilátek a zmírnilo přecitlivělost. Používání kadidlového oleje také napomáhá k lepšímu vstřebávání živin. Jak to použít? Konzumujte jednu kapku kadidlového oleje společně s lžičkou kokosového oleje dvakrát týdně. Další možností je kápnout si dvakrát týdně jednu kapku kadidlového oleje pod jazyk. 


 2. Ošetřuje rány
 Jeden z výzkumů ukázal, že kadidlo má protiinfekční vlastnosti. To znamená, že pomáhá při ničení zárodků a bakterií. Tento rys kadidlového oleje umožňuje urychlit proces hojení drobných ran i popálenin. Jak to použít? Na ránu vetřete trochu levandulového oleje s několika kapkami kadidlového oleje. I levandulový olej je známý tím, že dokáže urychlit hojení ran, protože pomáhá ničit bakterie. 


3. Proti stresu a úzkosti 
Cítíte se na konci svého dne vystresovaní? Dejte si nohy nahoru a do difuzoru přidejte trochu kadidlového oleje. O kadidlovém oleji je známo, že snižuje úzkost a působí jako sedativum, takže vám pomůže odložit vaše starosti stranou a pomůže vám dostat se do pohody. Jak to použít? Jedním ze způsobů, jak použít kadidlový olej je aplikovat jej na spodní stranu nohou. Jinou variantou je přidat několik kapek do koupele. 


4. Léčí nachlazení a respirační problémy
 Esenciální kadidlový olej vám může poskytnout úlevu od uspaného nosu. Studie prokázaly, že kadidlový olej může snížit hlen a přetížení v nose a plicích. Díky protizánětlivým účinkům pomáhá uklidnit dýchací cesty. Řeší také běžné problémy spojené s nachlazením, jako jsou bolesti hlavy nebo únava. Je také velkým přírodním zdrojem úlevy pro lidi s alergií, astmatem a zánětem průdušek. Jak to použit: Přidejte kadidlový esenciální olej do difuzéru a mějte ho během spánku v ložnici. Pro rychlou úlevu můžete nakapat pár kapek oleje na plátno a každých pár minut vdechovat. 


5. Skvělý pro zdravou ústní dutinu 
Pokud hledáte přirozený způsob, jak udržet vaši ústní dutinu zdravou a silnou, esenciální olej z kadidla je pro vás tím pravým. Díky svým antiseptickým účinkům pomáhá kadidlový olej udržet vaše zuby a ústa v dobrém zdravotním stavu. Pomáhá zabraňovat běžným ústním problémům, jako jsou záněty dásní, dutin, vředy nebo špatný dech. Není divu, že rané civilizace žvýkaly kadidlovou pryskyřici, aby posílily své zuby a stimulovaly dásně. Jak to použit? Vyrobte si kadidlovou ústní vodu. Do vody přidejte 2 kapky mátového esenciálního oleje, 1 kapku kadidlové silice a špetku sody. Přísady promíchejte a touto ústní vodou kloktejte vaše ústa jednou týdně. 

 

6. Zdravá děloha 
Pokud hledáte bezpečný způsobit, jak regulovat váš menstruační cyklus, pak vám může kadidlový olej výrazně pomoci. Výzkum ukázal, že kadidlo dokáže regulovat produkci estrogenu, a díky tomu i váš menstruační cyklus. Kadidlový olej vám může pomoci vypořádat se i s bolestí u PMS, jako jsou břišní křeče, změny nálady nebo únava. Vědci rovněž tvrdí, že esenciální kadidlový olej může pomoci snížit šance na vznik děložní cysty nebo nádoru. Jak to použít Vše, co musíte udělat, je smíchat 2-3 kapky kadidlového oleje s 1 ml petrklíčového oleje a vzniklou směsí si masírovat břišní oblast. Jinou variantou je smíchat 2 kapky kadidlového oleje se 2 kapkami santalového oleje. Santalové dřevo je známé tím, že dokáže snížit bolesti způsobené endometriózou.


 7. Pro bezchybnou pleť 
Pokožka miluje vše, co ji může pomoci stáhnout póry a regenerovat buňky. Je vědecky prokázáno, že kadidlový olej má obě tyto schopnosti. Je tak silnou zbraní proti známkám stárnutí, jako jsou vrásky, jizvy nebo dokonce i akné. Pravidelné používání kadidlového oleje při péči o pleť může pomoci odstranit skvrny a jizvy. Tento esenciální olej se dá použít i na strie. Pravidelné používání kadidlového oleje vám zajistí mladistvou a zářivou pleť. Jak to použít? Přidejte 2 kapky kadidlového esenciálního oleje do svého hydratačního krému. Dále můžete smíchat levandulový olej s kadidlovým a tuto směs použít na kůži po sprše před tím, než se uložíte ke spánku. 


8. Zmírňuje zánět a bolest
 Bylo zjištěno, že kadidlový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mají potenciál zastavit produkci zánětlivých molekul, které obklopují onemocnění jako celiakie, hepatitida, astma, zánětlivé onemocnění střev, Crohnova choroba nebo revmatoidní artritida. V případě revmatoidní artritidy dochází k poruchám chrupavek, ale přítomnost kyseliny boswellove obsažené v kadidlovém oleji tomu může zabránit. Další výhodou je, že kadidlový olej přispívá ke snížení bolesti, které tyto nemoci způsobují. Jak to použít? Přidejte 5 kapek kadidlového oleje do mandlového oleje a aplikujte jej na vaše klouby. Nebo můžete aplikovat několik kapek kadidlového oleje do dlaní a vetřít je na postižené místo. Je prokázáno, že mandlový olej má protizánětlivé účinky. 


9. Pro snadný spánek 
Pokud v noci nemůžete usnout, ušetřete si námahu s přemáháním a dejte si do vaší ložnice difuzor s pár kapkami kadidlového oleje. Kadidlový olej rozptýlený ve vzduchu působí jako sedativum. Výpary pomohou vašim dýchacím cestám k odpočinku a vaše mysl se začne cítit jako doma. Mimo to, kadidlový olej vás dokáže zbavit hmyzu. Před staletími se věřilo, že pryskyřice z kadidla pomáhá odhánět zlé duchy. Takže už žádné noční můry! 


10. Pro hladké trávení 
Výzkum potvrdil, že kadidlový olej pomáhá urychlovat trávení. Pomáhá zvýšit sekreci žaludečních šťáv, které na oplátku pomáhají plynulejšímu pohybu potravin ve střevech. Jedna ze studií tvrdí, že kadidlový olej může snížit příznaky syndromu děravého střeva, ulcerózní kolitidy a chornické kolitidy. To vše díky sloučenině pentacyklických triterpenů z kyseliny boswellové. Jak to použít? Smíchejte jednu kapku kadidlového oleje s 1 ml sezamového oleje. Touto směsí masírujte břicho, když vás bude trápit nadýmání nebo zácpa. O sezamovém oleji je známo, že zlepšuje krevní oběh, protože má vysoký obsah zinku. 


11. Potenciální pomocník proti rakovině
 Existují studie, které v kadidle odhalily sloučeniny, které by mohly zničit rakovinné buňky, na které je chemoterapie krátká. Jeden výzkum se zaměřil na sloučeninu známou jako Akba (acetyl-11-keto-beta-boswellové kyseliny), přítomnou v kadidle, která zabila zbylé rakovinné buňky, které zůstaly rezistentní k chemoterapii. Dalším důvodem, proč by kadidlový olej mohl pomoci proti rakovině je, že rakovinu způsobuje zánět a kadidlo má protizánětlivé účinky. Jeden z výzkumů dokázal, že kadidlový olej pomohl zabít rakovinné buňky močového měchýře, rakoviny prsu, žaludku a slinivky. Jak to použít? Smíchejte kadidlový olej s malinovým a tea tree olejem. Směsí si masírujte kůži dvakrát denně.

 

Zdroj: https://zdravezdravi.cz/alternativni-medicina/11-lecivych-ucinku-kadidloveho-oleje

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář