Jdi na obsah Jdi na menu

LÉČIVÁ BŘEZOVÁ ŠŤÁVA A VODA

20. 5. 2016


Březová míza je bohatá na cukr, organické kyseliny, enzymy, vápník, magnesium, železo a další cenné látky. Její konzumace může pomoci při léčbě močových kamenů, žaludečních potíží, vředů na dvanácterníku. Je vhodným pomocníkem při potížích s játry, ledvinami, při anémii, bolestech hlavy, při opakovaných zánětech průdušek, tuberkulóze, dráždivém kašli. Úlevu díky ní mohou pocítit lidé, které trápí artritida nebo zánět míšního kořene, a skutečně také revmatici. Produkty z březové mízy jsou vhodné především pro ženy, protože mají mimo jiné i omlazující účinky a zvyšují plodnost.

 

 

1) Březová šťáva - čerstvá březová šťáva je v lidové medicíně velmi ceněná. Byla považována za božský nápoj, který dává sílu a krásu. Šťáva obsahuje rychle vstřebatelný cukr, organické kyseliny (jablečnou a citronovou), četné minerální soli, draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, měď, aminokyseliny, vitaminy ze skupiny B. Díky těmto složkám posiluje organismus a reguluje látkovou přeměnu. 

Doporučuje se rekonvalescentům oslabeným nemocí a starším nebo málo odolným lidem. Vhodná je rovněž při ledvinových chorobách. Zlepšuje filtrační schopnost ledvin, povzbuzuje vylučování moči a vyplachuje z močovodů usazeniny, čímž zároveň zabraňuje tvorbě močových kamenů. Pití březové šťávy je starým ruským způsobem jarní očisty a regenerace organismu.

Nicméně získat březovou šťávu je dosti pracné. Březová šťáva se sbírá na jaře, kdy se strom probouzí ze spánku. Strom musí být zdravý, růst daleko od silnic a průmyslových zón, nejméně desetiletý. Nejlepší je šťáva ze silných větví (2-3 prsty) rostoucích na jižní straně. Do stromu, který ještě nemá listy, se navrtá malá dírka, do ní se vloží nalomený klacík, druhý konec klacíku se vsune do láhve. Když se láhev naplní, musí se dírka uzavřít, aby strom neztrácel mízu zbytečně. Denně lze vypít i 2 sklenice šťávy. Neměla by se uchovávat příliš dlouho, protože začne kvasit. Rovněž se nesmí zahřívat, protože pak ztrácí své léčivé vlastnosti.

2) Březová voda je 100 % rostlinná voda. Je to vynikající produkt břízy, která přes svůj kořenový systém přefiltruje obyčejnou vodu, zbaví ji toxinů, pak ji obohatí organickými látkami, živinami, vitamíny, minerály a nakonec ji v listech nabije sluneční energií. Výborná věc pro všechny živé organismy. Nezatěžuje trávicí soustavu. Organické látky na sebe vážou stopové prvky a spolu s nimi jejich pohotově dopraví do všech buněk našeho těla.

Březová voda i na krásné vlasy

Ačkoli šampony obsahující březový extrakt nemají takovou třpytivou lahvičku ani netrčí vpředu v regálu obchodu, přece díky nim můžete mít krásné vlasy. Březová voda je levnější, ale účinek je o to silnější.


 
Součástí kosmetické březové vody je alkohol, ale hlavně extrakt, který se zachycuje ze stromu, chutná sladce, obsahuje dost cukru a je bez zápachu. Strom břízy se snadno navrtá a do díry se nasadí brčko a připevní nádoba. Takto se získává důležitá šťáva.

Pokud se tato látka vmasíruje do pokožky hlavy, ta je lesklejší a plná energie. Alkohol zase způsobuje, že se kůže hned vydezinfikuje a omezuje maštění. Bříza se používá již po staletí. Obsahuje totiž velmi příznivou kombinaci flavonoidů a silice. Březové pupeny mají mírný močopudný účinek. Vnitřně můžete používat na vlasy i březové víno​​, kdy se šťáva z břízy nechává zákvasu. Všichni kadeřníci doporučují březový šampon jako elixír zdraví vlasové pokožky.

Březová míza neboli březová voda je u nás běžně známá pro vnější užití na podporu růstu vlasů a proti lupům. Ale vnitřní užívání, tedy pití čerstvé březové mízy u nás vesměs známo není. Míza, která proudí ze stromu během několika týdnů časného jara jako voda, je jedním z nejzdravějších a nejčistších nápojů. Je plná minerálů, které strom načerpal z půdy. Březová voda má úžasné léčivé a vitalizující účinky, čistí organismus od toxinů. Chutná jemně a lahodně. A navíc je to čistě přírodní produkt.

 

Složení a sběr březové vody

Obsahuje flavonové glykosidy (cca 2%), silice (cca 0,05 až 0,5%), třísloviny (cca 5 až 9%), vitamin C, karoteny, organické kyseliny, saponiny, minerální látky, betulalbín, olej, cukr, fytoncidy, hořčík, měď, draslík, železo, kyselinu jablečnou, éterické látky, aromatické látky a další důležité živiny.

Březová voda nebo březová šťáva je nejhodnotnejší ještě před rašením listů. Do kmene břízy se navrtá 1 až 2 cm hluboká dírka. Do navrtaných dírky se vsune hadička nebo trubka. Z které pak šťáva odkapává do nádoby. Březová voda se má sbírat jen na jaře, když stromy začínají žít. I proto je tak vzácná. Navíc lety lidé zjistili, že tato voda má omlazující účinky. Upevňuje nervový systém, aktivuje látkovou výměnu, pomáhá při léčbě kurdějí, revma, nemoci ledvin, jater, trávicí soustavy, působí proti hlístům a protiskleroticky.

 

ZDROJ:
http://www.rehabilitace.info/zdravotni/brezova-voda-a-jeji-ucinky-na-zdravi/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář