Jdi na obsah Jdi na menu

KRYOTERAPIE - LÉČBA CHLADEM

6. 9. 2018

 

Kryoterapie je metoda, při níž je organismus krátkodobě vystaven extrémně nízkým teplotám. Kryoterapie může být aplikována lokálně nebo celkově. Při lokální aplikaci je chlad zaměřen pouze na malou oblast těla. Celková kryoterapie je aplikována na povrch celého těla v kryokomoře a to obvykle po dobu 1–3 minut.

 

Na extrémně nízké teploty reaguje organizmus celkovou mobilizací. Dochází k zvýšení prokrvení a tím zásobení tkání kyslíkem, aktivuje se metabolizmus, odplavení škodlivin lymfatickou a krevní cestou. Stimuluje se tvorba hormonů podporujících dobrou náladu i ostatních, aktivuje se imunitní systém a protizánětlivé procesy, snížuje se vnímání bolesti.


Výhodou místní kryoterapie je její přesné zaměření na postiženou tkáň a možnost přesného dávkování chladu s ohledem na diagnózu. Výhodou celkové kryoterapie je pak navíc její celkové působení na organismus, tedy účinná  regenerace, vyplavování různých hormonů (endorfinů, katecholaminů, protizánětlivých látek) či úprava metabolických procesů.

 

Kde kryoterapie pomáhá?

  • Chronická zánětlivá onemocnění kloubů
  • Degenerativní kloubní nemoci
  • Zánětlivá revmatická onemocnění měkkých částí pokožky
  • Otoky autoimunitních nemocí
  • Roztroušená skleróza
  • Neurodermitida
  • Celulitida
  • Senná rýma
  • Psychická deprese

Jak probíhá kryoterapie?

Před vstupem do kryokomory se podrobujete také zdravotní prohlídce, protože jsou kontraindikace, které brání v použití této metody. Před vstupem do kryokomory je nutno se převléknout, doporučuje se nátělník a kraťasy, ideálně z čisté vlny nebo bavlny. Je nutná ochrana úst, nosu, uší a rukou. Dále je potřeba navléknout silné podkolenky a pevnou izolační obuv.

Před vstupem do kryokomory je nutno osušit všechny záhyby těla (podpaží, podkolení jamky, krk, třísla a podobně). V předkomoře strávíte asi třicet sekund, následně přecházíte do hlavní komory, kde býváte jednu až tři minuty, podle toho, co vám doporučuje obsluha nebo lékař.

Následně vycházíte z kryokomory ven a přecházíte do cvičící zóny, kde patnáct až dvacet minut cvičíte na aerobních strojích. Odcházíte po prohřátí celého těla. Získáte velmi příjemný pocit po celém těle, budete se cítit uvolněnější, pohybově odolnější, pár hodin budete mít snížené vnímání bolest. Budete se cítit o mnoho lépe, rozhodně se doporučuje kryoterapii vyzkoušet! Máte-li nějaký zdravotní problém, pak se o metodě poraďte se svým lékařem.

 

Věkové ohraničení
Celotělovou kryoterapii je možné aplikovat u dětí od 4 do 6 let, při teplotě –100°C, je nutné přizpůsobit frekvenci expozic a délku pobytu (max. 2 minuty). Ohraničení u pacientů vyššího věku se odvíjí od jejich celkového stavu. V některých centrech pokládají za relativní kontraindikaci věk nad 75 let.

 

Vedlejší účinky
Tato léčba je velmi dobře snášena, při správném dodržení indikací, kontraindikací a pravidel chování v kryokomoře jsou vedlejší účinky minimální.


Mohou se vyskytnout:
Lokální omrzliny (nejčastěji v podpaždí – rychlejší výdej tepla).
Bolesti hlavy.
Lehký vzestup arteriálního tlaku.
Pohybová dysbalance (při předávkování terapie - u spastické svaloviny může dojít k jejímu velkému uvolnění a zároveň k silnější aktivizaci antagonistických svalů).
Dušnost, pocit závratě.
Alergie na chlad (svědění, otoky).

 

Kryoterapie je moderní léčebně rehabilitační metoda, která si i v současnosti díky mnoha probíhajícím klinickým studiím neustále rozšiřuje indikační škálu onemocnění, u kterých může být využit její léčebný efekt.

Více info a zdroj: www.kryokomory.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář