Jdi na obsah Jdi na menu

KOMBUCHA

3. 9. 2012

Kombucha nebo-li "lišejník" žijící v oslazeném čaji tvořící kvasný nápoj v němž kultury kvasinek přirozeně tvoří biologicky účinné a pro tělo prospěšné látky.

 

Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852.

 

Chutí kombucha může připomínat například burčák nebo jablečnou zkvašenou limonádu či mošt. Jedná se tedy o chutný nápoj, který má navíc mnoho příznivých léčebných účinků.

 

Účinky kombuchy

Čajová houba kombucha je symbiotická kultura kvasnic a laktobacilů. Bakterie mimojiné produkují tzv. celulozní vlákna, a ta poté vytvářejí gelovou strukturu. Činnost těchto vláken je stimulována kafeinem a teinem z čaje. Taková struktura je pak dokonce využívána jako dočasná náhražka kožního implantátu při některých popáleninách. Kultura kombuchy je chráněna proti infekci a plísním tak, že v ní vznikají kyseliny s antiseptickými účinky.

 

Kombucha je jako doplněk stravy doporučována pro příznivé účinky na mnoho problémů - od bolestí hlavy, žaludečních potíží, zácpy až po nemoci jako jsou například artritida, hemoroidy, cukrovka nebo nervové problémy, nervozitu, stres a podobně.

 

Zejména účinky na trávicí systém jsou známé. Kombucha udržuje střevní mikroflóru, působí detoxikačně a odvádí z těla nepříznivé látky. Zároveň je vhodným nápojem při redukci tělesné hmotnosti.

 

 

Obecně také podporuje celkovou obranyschopnost organismu nejen proti sezónním onemocněním, ale i proti závažnějším problémům. Kombucha se například doporučuje i pro prevenci rakoviny.

 

Co obsahuje kombucha?

Podrobnou analýzou bylo dokázáno, že kvasný nápoj obsahuje mnoho biologicky cenných obsahových látek, které z antibiotického pohledu mají očistné účinky (odstraňují jedy z těla): organické kyseliny, bílkovinné enzymy a enzymy štěpící uhlohydráty, vitamíny a minerální látky, kvasinky, polysacharidy, kofein a alkohol.

 

Nejdůležitější obsahové látky kvasného nápoje:

Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová.

Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K.

Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy.

Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek.

Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.

 

 

Kombucha jako pomoc při trávení

Kvasným nápojem z čajové houby dodáváme cenné přírodní látky zvláště do orgánů trávícího traktu. Tato zevní posila je vlastně velmi potřebná pro všechny.

 

Mnozí lidé mají bakteriální střevní flóru ve velmi špatném stavu. Důvodem jsou většinou špatné stravovací návyky, příliš mnoho cukru a tuku. Ale také léky, jako antibiotika, léky proti bolesti, léky na povzbuzení chuti nebo antikoncepční pilulky, dále alkohol - mohou velmi silně poškodit střevní flóru.

 

Kombucha také podporuje látkovou výměnu a tím umožňuje rychle a důkladně odstranit odpadní látky, vylučující se během chemických procesů v těle. K nim patří také všudypřítomné škodlivé látky a chemikálie okolního prostředí, které do našeho těla přijímáme s potravou, vzduchem, který dýcháme skrze pokožku.

 

Kde kombuchu pořídíte

Nápoj kombuchy je obvykle možné zakoupit v prodejnách biopotravin nebo zaměřených na východní produkty. Nicméně kombuchu můžete často zakoupit i ve větších obchodech z potravinami, které následují trend nabízet zákazníkům stále více bio a zdravých potravin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář