Jdi na obsah Jdi na menu

KAROB ALIAS SVATOJANSKÝ CHLÉB

1. 1. 2014

 

Karob se získává z rostliny stromovitého vzrůstu a vyrůstá až do 15 metrů. Latinský název pro tuto rostlinu je Ceratonia Siliqua. Tato stálezelená rostlina roste ve Středomoří. Mezi hlavní producenty patří Itálie, Řecko a Španělsko. Nevyžaduje náročné podmínky bohaté na živiny.

 

Roste v písčité půdě a v teplém a vlhkém prostředí. Na stromech rostou plody luskovitého tvaru. Lusk je přibližně 15-30cm dlouhý a poměrně silný a široký. Tyto lusky mají chuť podobnou čokoládě. Zpracovávané plody jsou barvy hnědé. Uvnitř lusku se nacházejí semena obalená dužninou.

V potravinářském průmyslu se zpracovává jak lusk tak i dužnina plodu. Ze semen se vyrábí rohovníková guma. Ta slouží jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo v potravinářském průmyslu. Z lusku této rostliny se vyrábí karobový prášek, který má hnědou barvu. Lusk je nejprve usušen a poté mlet na jemný prášek, který se díky své konzistenci, podobné barvě a chuti může použít jako náhrada za prášek kakaový.

Karobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi.

Jeho škála použití je veliká. Používá se především na výrobu sladkostí jako jsou tyčinky, oříšky obalené v karobu, karobové čokolády, a podobně. Karobová čokoláda je zejména vhodná pro alergiky, protože neobsahuje kravské mléko.
V obchodě ho můžeme koupit pod názvem svatojánský chléb nebo karob.

ZDROJ INFO:

http://www.lidicky.cz/clanky/karob-alias-svatojansky-chleb-clanek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář