Jdi na obsah Jdi na menu

KAMARÁDÍ MOJE TĚLO S LEPKEM?

7. 1. 2018

Více jak  55 nemocí je nějakým způsobem spojeno s příjmem lepku ( odborně označovaný jako  GLUTEN – NESTRAVITELNÝ GLYKOPROTEIN- obsahuje ho většina rodu trávovitých – pšenice, ječmen, žito, oves.. ).

 

Přitom 99% lidí , kteří mají citlivost na lepek, zůstává nediagnostikováno. Pokud máte podezření, že byste do této skupiny lidí, kteří špatně tráví lepek, mohli patřit, pak čtěte dál.

 

Přemýšlejte o problému s glutenem, pokud máte:

1.            trávící problémy jako je plynatost, nafouknuté břicho, průjmy či zácpa

2.            keratosis pilaris (nebo-li kuřecí kůže na zadní straně paží) – následek nedostatku mastných kyselin a deficitu vitamínu A (jako druhotný následek sníženého vstřebávání tuků) v důsledku propustného střeva

3.            únavu, zamlžený mozek či pocit únavy především pak po jídle s obsahem lepku

4.            diagnostikovanou autoimunitní chorobu jako je Hashimotova choroba, revmatoidní artritida, ulcerativní kolitida, lupus, lupénka (psoriasis), rozstroušená skleróza či systémová sklerodermie

5.            neurologické problémy jako jsou závratě či pocit nerovnováhy

6.            hormonální nerovnováhu jako je silný PMS, syndrom polycystických ovárií a nevysvětlenou neplodnost

7.            migrény

8.            diagnózu chronického únavového syndromu či fibromyalgie (tyto diagnózy jednoduše stanoví lékař, který nedokáže najít příčinu únavy či bolesti svalů

9.            záněty, opuchání či bolesti kloubů, především pak na prstech, kolenech či kyčlích

10.    problémy s mentální vyrovnaností jako je neklid, deprese, změny nálad a lehká mozková dysfunkce

 

Pokud máte pocit, že se vás dané téma týká, je načase otestovat se na citlivost na lepek.

V dnešní době se jedná stále o poddiagnostikované onemocnění a jen úzká skupina lidí je vyšetřena. Bohužel až ve chvíli, kdy mají vážné potíže a částečně poškozenou střevní sliznici. 

Domácí Testování gluten senzitivity?

Jak se tedy na takovou gluten senzitivitu otestovat?

1) ELIMINAČNÍ DIETA

Naprosto jednoduše můžete vyzkoušet eliminační dietu, v žádném případě vám neuškodí a aspoň si na chvíli vyzkoušíte, v jaké pozici jsou nemocní lidé (a tedy jak těžká je třeba jen návštěva běžné restaurace).

Eliminační dieta musí trvat minimálně 2-3 týdny a musíte se vyhnout VEŠKERÉMU lepku (žádné podvádění!).

Ve skutečnosti je gluten velký protein a může trvat měsíce až roky, než se jej podaří z těla odstratnit.

Čím déle eliminační dietu vydržíte, tím lépe, ale měsíc by měl stačit. Poté jej jednoduše zavedete zpět – krajíc pšeničného chleba, porce těstovin atd, a sledujete, co se stane s vaším tělem.

Jestliže začnete mít další projevy, nevolnost, průjem a další, je pro vás lepek problém a je na čase mu dát sbohem!

2) KUPTE SI V LÉKÁRNĚ TESTOVACÍ SADU

(o tom zase více zase v dalším článku - již brzo :-)

Zdroj odborných info:

https://histaminovakasulka.com/2013/02/03/jak-poznat-ze-se-vase-telo-nekamaradi-s-lepkem/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář