Jdi na obsah Jdi na menu

JEDNODUCHÝ TRIK JAK SI DOMA OBOHATIT DROŽDÍ O NEZBYTNÝ VITAMIN D

22. 8. 2018

Droždí může být zdrojem vitamínu D. Ale ne bez záření. Droždí je výrobek z kvasnic, tedy hub, a samo o sobě vitamín D neobsahuje. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitamínů skupiny B, ale také vitamínu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Aneb proč dát během domácího vaření droždí na sluníčko.


Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D
Budete-li si v létě připravovat například kynuté těsto na meruňkové knedlíky nebo třeba na koláč, můžete kousek rozdrobeného droždí nebo část již připraveného kvásku nechat chvíli na sluníčku. Stejný postup můžete udělat i s droždím sušeným jedlým (lahůdkovým), než jej dáte do připravovaného pokrmu, třeba do polévky nebo omáčky. Zde se navíc nemusíme bát, že bychom teplem a sluncem připravili kvasnice o "kynoucí"efekt


Navíc velká studie SZÚ například ukázala, že české děti mají nedostatek vitamínu D. Platí to i pro dospělé, zejména v zimních a jarních měsících trpí jeho nedostatkem téměř padesát procent naší populace. 


SZÚ upozorňuje také na fakt, že potravin obohacených vitamínem D u nás v tržní síti není mnoho. Jde například o jedlé tuky (margaríny, tuky na pečení, oleje), výrobky na rostlinné bázi (nápoje, dezerty, alternativy jogurtů, smetany), mléko, jogurtové nápoje, výrobky z obilovin (snídaňové cereálie, tyčinky), kakao. Většinou se jedná o výrobky větších potravinářských firem.

 

Recept na drožďovou pomazánka
Recept na 1 porci; základní nutriční údaje v porci: energie 874 kJ, bílkoviny 13 g, tuk 16 g, sacharidy 6 g.

Suroviny:
42g kostka lisovaného droždí (ideálně v létě ponechaná v rozdrobené formě chvíli na slunci),
1 malé vejce (vel. S),
řepkový olej (10 g),
cibule (10 g, či dle chuti),
česnek (dle chuti), sůl, pepř, pažitka na ozdobení.


Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí. Až se droždí rozpustí, přidáme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, dle chuti případně česnekem. Na závěr přidáme omytou nadrobno nakrájenou pažitku. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninou.

 

 

ZDROJ INFO: https://www.vitalia.cz/clanky/jak-si-pripravit-kvasnice-s-obsahem-vitaminu-d/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář