Jdi na obsah Jdi na menu

JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR

1. 12. 2013

 

Znáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, balzám pro vaše trávení.

Potřebujete:

  • 1 litr čerstvého mléka
  • 1 sáček kefírové kultury (na netu se dá kupit cca za 70Kč na přípravu až 5l)
  • Skleněnou nádobu, nebo sklenici. Čistě umytou a vysušenou

Mléko používejte nejlépe syrové, tedy nepasterizované a nehomonegizované. To znamená, žádným způsobem tepelně upravené, takové dostanete většinou pouze přímo od farmáře.

Postup:

Mléko nechte odstát při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Až nebude úplně studené nalejte do nádoby, kde chcete fermentovat, přidejte kulturu v prášku, meltičkou rozmixujte a ujistěte se, že se prášek pořádně rozpustil. Nádobu zavřete a nechte na lince, nebo někde v pokojové teplotě na 24-36 hodin, záleží na teplotě.

Minimální doba fermentace je 24 hodin, aby se zpracovala všechna laktóza. Po 24 hodinách dejte do lednice, a nechte minimálně 6 hodin odležet. Poté můžete konzumovat. Kefír by měl trochu zhoustnout, ale záleží na kvalitě mléka. Z kravského je většinou hustší než z mléka kozího.

Důležité je si vždy nechat na dně láhve asi centimetr kefíru, který použijete na výrobu dalšího  kefíru. Do stejné láhve dolejte zase litr mléka, zamíchejte a nechte fermentovat 24 hodin. Láhev nemyjte, jinak vám kefír nenakvasí. Pouze utřete okraj čistým hadrem. Tento postup opakujte 4-5 krát. Poté použijte novou kulturu a postup opakujte. Pokaždé když začínáte novou kulturu láhev vymyjte.

Důležité je zachovat velice dobrou hygienu při výrobě i při odběru kefíru z láhve, aby se vám kefír nezkazil.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář