Jdi na obsah Jdi na menu

I SÁDLO MŮŽE BÝT ZDRAVÉ

1. 1. 2018

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?

 

Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.


Jak poznat zdravý tuk
Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.


Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.


Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.


 V čem sádlo poráží konkurenty
Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:


při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá,
nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny,
máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %,
většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji),
v sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle (95 mg cholesterolu na 100 g, přičemž bychom museli sníst 210 g sádla, abychom dosáhli povoleného množství tuku při nízkocholesterolové dietě).

 


Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.


Pozor na kalorie
Samozřejmě se nelze živit jen sádlem.

Má totiž i stinné stránky:
podporuje obezitu,
přispívá k rozvoji zánětu v těle,
podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků), pokud není uchováváno v chladničce, může se kazit.

 

Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.
 


Zdroje:
https://www.ulekare.cz/clanek/sadlo-je-opet-zdrave-21577
www.steadyhealth.com/articles/butter-margarine-or-lard-which-is-best
health.clevelandclinic.org/2014/01/margarine-or-butter-the-heart-healthiest-spreads-infographic/
www.steadyhealth.com/articles/is-butter-healthier-than-margarine
www.washingtonpost.com/national/health-science/lard-may-not-be-as-bad-for-your-health-as-the-fats-detractors-say/2013/04/15/874490a0-9bb5-11e2-9bda-edd1a7fb557d_story.html?utm_term=.4a0761864e2e

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář