Jdi na obsah Jdi na menu

HOUBY PROSPÍVAJÍ ZDRAVÍ

7. 2. 2019

Trápí vás kilogramy váhy navíc? Pak zařaďte houby do svého jídelníčku! Přínos hub při hubnutí byl potvrzen vědeckými výzkumy. Houby jsou těžko stravitelné a zároveň mají jenom minimální energetickou hodnotu. Pocit sytosti tak vydrží dlouhou dobu a uchrání vás před hříšnými myšlenkami na nezdravá jídla.


Houby jsou naopak napěchovány všemi možnými vitaminy, minerály a živinami. Pravidelná konzumace hub zvyšuje odolnost imunitního systému proti infekci a chrání tělo před volnými radikály, které stojí za vznikem nádorového bujení a stárnutí organismu. Selen dokonce zlepšuje u mužů plodnost.


Houby také pomáhají se snižováním cholesterolu v krvi, díky čemuž zabraňují vzniku kornatění cév, infarktu myokardu či mozkové mrtvice.

A co všechno taková průměrná houba obsahuje?


Vitaminy řady B. Pantotenová kyselina, niacin či riboflavin pomáhají tělu se správným chodem metabolismu, podporují nervovou tkáň a tvorbu krvinek.


Vitamin D. Důležitý steroidní hormon nutný pro regulaci vápníku v organismu a správnou funkci imunitního systému. Velké množství nalezneme v žampionech, které jsou při pěstování vystavené UV záření.


Minerály. Houby obsahují velké množství mědi, selenu a draslíku. Měď je důležitá pro tvorbu červených krvinek či pro správnou funkci imunitního systému. Selen je velmi důležitý antioxidant chránící tělo před volnými radikály způsobujícími například rakovinu nebo stárnutí organismu. Draslík je nejdůležitější nitrobuněčný minerální prvek, v těle podporuje správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně.


Beta-glukany. Stimulují imunitní systém, přispívají k odolnosti proti alergiím, zlepšují metabolismus tuků a cukrů. Nacházejí se především v exotických houbách hiratake (hlíva ústřičná) a šiitake.


Bílkoviny. Lidské tělo je složeno zejména z vody a bílkovin. Ty zastávají v organismu veškeré důležité funkce, od stavebních prvků až po hormonální regulace.

 

 

Pár důvodů, proč jíst houby:

 

  • Houby obsahují velmi málo kalorií, většinu hmoty tvoří voda – proto je můžete konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Pokud jsou dietně připravené (na bedlové řízky v tomto případě zapomeňte), tvoří houby ideální součást redukčního jídelníčku.
  •  
  • Hřiby, lišky a spol. mají též nízký obsah sodíku – proto nezatěžují ledviny a jsou vhodné pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Můžete je tedy konzumovat bez obav o své srdce.
  •  
  • Naopak obsahují značné množství draslíku – a tento minerál pomáhá mimo jiné k dalšímu snižování krevního tlaku – další způsob, jak prospět svému srdíčku.
  •  
  • Houby obsahují vitamíny, především riboflavin a niacin – známé jsou též jako vitamíny B2 a B3 a pomáhají například snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  •  
  • Produkty lesa jsou i dobrým zdrojem selenu – ten je účinným antioxidantem, který v součinnosti s vitamínem E pomáhá naše tělo zbavovat škodlivých kyslíkových radikálů. Podle některých údajů snižuje také riziko rakoviny prostaty.
  •  
  • Houby podporují imunitu a pomáhají snížit riziko rakoviny – v tradiční čínské medicíně se používaly v léčbě nachlazení a chřipky. I výsledky moderních studií naznačují, že houby podporují činnost imunitního systému, který nás chrání před infekcemi i před zhoubným bujením.

zdroj:

https://www.ulekare.cz/clanek/houby-nasemu-zdravi-prospivaji-srdci-obzvlast-16215

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář