Jdi na obsah Jdi na menu

GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

20. 3. 2018

Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok, Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.


Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu karamelovou chuť i příjemnou vůni.


Pomocníka představuje ghí také v medicíně. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění. Podle ajurvédy navíc podporuje flexibilitu celého těla, proto se často vyskytuje v jídelníčku jogínů.


Přepuštěné máslo či výstižněji přečištěné máslo, je tradiční úprava másla. Jde o bezvodý tuk získaný z másla.


Přepuštěné máslo se připravuje pomalým přepouštěním (rozehříváním v nádobě ve vroucí vodní lázni) másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C) než původní máslo (150–180 °C) a mnohem delší trvanlivost i mimo lednici, kde je pak prakticky věčný. Správně připravené uchovávané v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě vydrží měsíce.


Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.


Dalším přínosem potraviny je fakt, že posiluje mozek a nervovou soustavu. Zlepšuje také paměť, podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vám vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.


Oproti klasickému másla  pak ghí vydrží mnohem déle - na rozdíl od másla nežlukne. Mastička s ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže. Při přípravě obkladů je nejvhodnější namazat ghí na listy, které se zahřívají a poté přikládají na postižená místa. 


Zdroj informací: https://www.lidovky.cz/zazrak-v-kuchyni-ghi-prepustene-maslo-vyuzijete-pri-peceni-duseni-i-restovani-1yh-/dobra-chut.aspx?c=A150803_160647_dobra-chut_rof

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář