Jdi na obsah Jdi na menu

FENG-SHUEJ

15. 6. 2009

 

Feng-shuej je starý čínský způsob uspořádání prostředí v němž se pohybujeme tak, abychom s ním žili v harmonii. Je možné ho použít na zjišťování a úpravu zdraví, rodinného života, vztahů, při rozhodování o místě stavby nového domu, o směru jeho orientace, určuje na co používat jednotlivé části domu, jak uspořádat nábytek, jak dům vyzdobit atd.

 

Mnoho důležitých zásad feng shui pochází ze starého čínského náboženství - taoismu, z jeho hlubokého vztahu k přírodě. Podobně jako lidé nemá být ani příroda využívána a zneužívána. Je třeba se k ní chovat přátelsky, ne si ji podmaňovat. Tento ekologický přístup k přírodě hluboce ovlivnil taostické umění, počínaje architekturou.

"...kdokoli se chce zmocnit světa a zacházet s ním, ten - jak já jsem viděl - ztroskotá. Neboť svět je posvátná nádoba, s kterou nelze zacházet. Kdokoli s ní chce zacházet, zničí ji. Kdokoli si ji chce přisvojit, ztratí ji..." Lao-c', Starý Mistr

 

Která z nich je správná?

Začneme s těmi špatnými, to bude jednodušší:

  • Feng Shui definitivně není výzdoba domova objekty zajišťujícími štěstí (tzv. šťastné předměty) a zrovna tak to není "umění rozmístění" nábytku a věcí. Rozmisťování věcí a předmětů je nový koncept, zavedený do Feng Shui v devadesátých letech 20. století. Za starých dob, i když tehdy tzv. šťastné předměty byly používány bohatými, tak nebyly nikdy součástí Feng Shui, ale vždy byly jen součástí místní kultury. Dnes si ale mnoho lidí plete Feng Shui s čínskou kulturou, což zamlžuje skutečnou realitu Feng Shui.
  • Feng Shui není designem interiéru. Součástí problematiky Feng Shui není nábytek, který si koupíte, barevné schéma bytu a ani drahá mramorová podlaha, kterou jste si vybrali. Rozmístění nábytku a výběr barev je lépe nechat na designérovi interiéru. Asi nikdy neřeknete architektovi nebo zeměměřiči, aby vám poradil s vnitřním designem? Tak proč provedení této služby chcete po mistrovi Feng Shui? Design interiéru a Feng Shui jsou dvě naprosto odlišné věci.
  • Feng Shui není ani o životě v harmonii s přírodou. Shledávám zábavným, když mi lidé řeknou, že "praktikují Feng Shui, protože chtějí žít v souladu s přírodou." Kdybychom skutečně chtěli doslova zkoušet a aplikovat tyto principy, tak musíme žít v lese: tak blízko přírodě, jak to jen jde. Asi tímto naštvu mnoho lidí, odpusťte mi to, ale to je dokonalý příklad, jak je dnes lidem Feng Shui předkládáno.

Je pravdou, že Feng Shui je o "harmonizaci", ale otázka zní:

Co se snažíme harmonizovat?

Abychom pochopili, co skutečně je Feng Shui, měli bychom se podívat do starých spisů. V čínské metafyzice rozlišujeme 5 kategorií studia světa. Feng Shui je klasifikováno pod fyziognomií životního prostředí. Fyziognomií označujeme posouzení vzhledu skrze dané vzorce a následné výpočty za účelem posouzení možností a šancí nějaké osoby, nebo, v případě Feng Shui, důsledky života osobnosti v konkrétní nemovitosti. Feng Shui je zde uměním "odhadnout" kvalitu života pozorováním a analýzou prostředí, v němž daná osoba žije. Feng Shui bylo ve starých dobách známo jako "Kan Yu" (kchan jü, pozorování sil mezi Nebesy a Zemí). Teprve ke konci dynastie Qing (Čching) se všeobecně vžil termín "Feng Shui" pro označení "Kan Yu". Dnešní Feng Shui je nahlíženo jako souhrn mnoha věcí - designu interiérů, výzdoby domů, módních doplňků, venkovských pověr, atd.

Ve snaze ukázat toto umění ve správném světle se snažím vysvětlit, že skutečné Feng Shui nebylo a nikdy nebude pouhou módní záležitostí. Feng Shui je metafyzickou vědou, kde se učíme rozeznávat a pochopit Qi (čchi, energie) okolního prostředí s cílem pomoci těm, kteří o to stojí.  Existence Qi je v současnosti uznávána i západními lékaři v oblasti akupunktury a akupresury. Subjektem Feng Shui je Qi v životním prostředí a její ovládnutí. Nejenom, že se ji snažíme ovládnout, ale především ji chceme využít ve prospěch konkrétních cílů našeho každodenního života. Již naši předkové dobře věděli, že příroda, která nás obklopuje, je živoucí organismus. Protože Qi je přirozenou součástí životního prostředí můžeme pomocí Feng Shui uzdravit např. svůj obytný prostor. Stejně jako naše tělo, tak i náš byt  energeticky "žije", a proto musí být dobře energeticky zásoben. Životní energie by měla prostorem proplout jako pár tančící valčík. Qi je jen málokdy vytvářena objekty vyrobenými lidmi, jako jsou ozdobné předměty a design.

Dalším aspektem Feng Shui je, že je to forma "předpovídání". Přirozenost Qi je cyklická a díky tomu může být vypočítána. Ti, kteří Feng Shui praktikují, se učí vyvodit závěry založené na vlivu konkrétního okolního prostředí na Qi. Tento "prorocký" aspekt Feng Shui je často opomíjen nebo je neznámý mnoha současným Feng Shui konzultantům. Pokud znáte typy Qi, které budou ovlivňovat prostředí v konkrétních měsících roku, potom se můžete připravit na nejlepší nebo naopak nejhorší situace. Vytvářet rozhodnutí založená na informacích je součástí jak čínského Feng Shui, tak i čínské astrologie.

Doufám, že tento článek vám pomohl lépe pochopit, co Feng Shui je. Přistupujte prosím k posuzování Feng Shui s otevřenou myslí. A když Feng Shui provozujete, mějte na mysli svůj cíl. Feng Shui je především o ovládnutí Qi ve vašem okolí ve snaze pomoci vám dosáhnout vašich konkrétních cílů. Ale není to žádný zázračný lék, vždyť představuje pouze 1/3 nebeských faktorů, které ovlivňují váš život. Ty další dva jsou Osud a Lidský faktor.

Autor článku Joey Yap, překlad Zdeněk Kurfürst, zdroj Internet. Zpracovala ing. Tatiana Flanderková.

Zdroj: http://www.terapie.aztip.cz/alternativni-terapie/feng-shuej/navrat-k-harmonii

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář