Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ SMRKOVÝ SIRUP

22. 9. 2018

Smrk byl často považován za svatý strom. Ctily ho skandinávské kmeny, staří Estonci, i antičtí Řekové. Připisovaly se mu magické vlastnosti a s postupem času se v lékařské literatuře začaly objevovat zmínky o tom, že má i léčivé účinky. A v lidové medicíně odehrává svou roli i v dnešní době. Můžeme si z něj například vyrobit zdravý a chutný smrkový sirup.

Tato léčivá dobrota se tradičně používá jako přípravek proti nachlazení a různým dalším onemocněním, které postihují horní cesty dýchací. Obsahuje veliké množství vitaminu C  a také trochu vitamínu K a navíc v něm najdeme různé silice a organické kyseliny, které mají antibakteriální účinky a pomáhají nemocnému odkašlávat.

 

 

RECEPT NA SIRUP ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ:

  1. Do 5 litrové láhve dáme 5 cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.

  2. Převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Láhev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahvičky a dáme na chladné místo (i lednice).

Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

 

Krásný podzim přeje všem Amazonka, https://www.facebook.com/kindermann.andrea