Jdi na obsah Jdi na menu

COLOSTRUM neboli MLEZIVO

Mlezivo, neboli colostrum (latinsky) je první tekutina mléčné žlázy, která se objevuje pár hodin po porodu. Pro novorozence je to látka, která mu pomáhá přežít první dny na tomto světě plném virů a bakterií. Obsahuje mnoho výživných látek, které podporují imunitní systém a růst u novorozenců. V přirozené podobě je to hustá, žlutá tekutina produkovaná mléčnými žlázami matky. Je prvním přirozeným pokrmem každého savce. ( člověka i zvířat )

Pohled na nově narozené dítě je vždy dojemný, přestože tyto zdánlivě bezbranné bytosti mají ve skutečnosti obrovskou vitalitu. V průběhu prvních měsíců po narození rostou a vyvíjejí se téměř neskutečnou rychlostí, a pokud se živí přirozeným způsobem, jsou téměř vždy zdravé. Příroda chrání novorozence zcela výjimečným způsobem. Po celé těhotenství se dítě vyvíjí v matčině těle ve sterilních a velmi komfortních podmínkách, které se však po narození prudce mění, neboť svět je plný choroboplodných bakterií, virů, hub a jiných mikroorganismů. Novorozenec se vůči nim jeví jako křehký a bezbranný, ale zdravé dítě právě v těchto prvních hodinách života dostává od své matky neopakovatelný dar přirozené imunity.


První výživou novorozence po porodu je mlezivo, které organismus matky vytváří již před porodem. Colostrum obsahuje faktory zásadně ovlivňující odolnost, dále umožňují intenzivní růst a vývoj. Colostrum představuje velmi silný prostředek, který zdravému, nově narozenému savci zcela postačí k zahájení samostatného života bez obav o jeho zdraví. U zvířat, která sají mateřské mléko, se prakticky nevyskytují problémy s infekcemi narozených mláďat a rovněž u lidí jsou od počátku kojení novorozenci nemocní jen výjimečně. Vděčí za to mateřské imunitě, která je dítěti při prvních kojeních předávána. Colostrum je výjimečným a nenahraditelným darem matky přírody do začátku života. Již odedávna existovaly snahy nahradit přirozenou výživu včetně colostra umělými prostředky a je nutné říci, že přes veškerý rozvoj vědy neměly tyto pokusy velký úspěch, neboť přirozená odolnost získaná od matky nejlépe odpovídá potřebám dítěte. Když byla konečně plně doceněna hodnota colostra, došlo k zahájení celé řady vědeckých výzkumů zaměřených na možnosti jeho využití. Ukázalo se, že získání této výjimečné tekutiny nemusí být omezeno pouze na neopakovatelnou dobu těsně po narození, ale že jej lze s prospěchem užívat prakticky po celý život.

Výzkumy prokázaly, že procesy stárnutí způsobují snížení hladiny růstového hormonu a jeho ekvivalentu IGF-1. U osob kolem 40 roku věku je koncentrace IGF-1 o polovinu nižší, než ve věku 20 let. Colostrum je přírodním zdrojem tohoto hormonu a růstového faktoru, které viditelně ovlivňují pružnost a zdravý vzhled pokožky, proto se také o colostru mluví jako o přirozeném face-liftingu.
Dále prokázaly, že jako doplnění ke každodenní dietě posiluje organismus a zvyšuje jeho odolnost. Dodává denní dávku čisté bílkoviny, která napomáhá procesům obnovy a regenerace.
V colostru bylo objeveno více než 20 protilátek, kromě jiných např. proti bakteriím Escherichia Coli a bakteriím druhu Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus a Cryptosporidia. Tyto bakterie jsou velmi často příčinou nebezpečných chorob, ale zdravý organismus si s nimi umí poradit bez pomoci zvenčí, pouze díky správně fungujícímu imunitnímu systému.

Pokud dojde k jeho oslabení, stává se člověk bezbranný vůči nebezpečím hrozícím ze strany bakterií, virů a hub. V této situaci je tedy přínosné podpořit vlastní tělo užíváním účinného přípravku jako je Colostrum. Oslabený imunitní systém může být také důvodem vzniku cholesterolových usazenin, embólií a srdečních chorob. Colostrum podporuje také likvidaci chlamydií přítomných v organismu, které jsou v současné době považovány za původce řady onemocnění, včetně chorob oběhového systému,také brzdí procesy předčasného stárnutí a ovlivňuje obnovu a regeneraci tkání.


Na základě mnoha výzkumů bylo prokázáno, že jak imunitní látky, tak růstový faktor, které se vyskytují v lidském těle, mohou být zastoupeny složkami obsaženými v kravském colostru.

Jako potravinové doplňky se v současné době využívají: kravské colostrum, lamí, kozí a ovčí colostrum. Pomáhá zvyšovat růst prospěšných střevních bakterií. Vhodné jako doplněk při onemocněních zažívacího traktu (vředová onemocnění, ulcerózní kolitida, crohn, gastritida, nádor tlustého střeva) při potřebě obnovit střevní mikroflóru - při rehabilitaci po náročných operacích.

Využití colostra považují lékaři za geniální myšlenku. Posilte svou obranyschopnost COLOSTREM – přípravkem vytvořeným na bázi mleziva kravského mléka! Colostrum totiž obsahuje látky, které se zatím nikomu nepodařilo vytvořit v laboratorních podmínkách. Pro farmaceutické účely se využívá colostrum bovinní (kravské) z vybraného typu krav. Toto colostrum je nejbohatší, protože telátka jsou odkázána na přísun obranných látek pouze zažívacím traktem. Jsou v něm obsaženy všechny důležité složky podporující imunitní systém.


Hodnota Colostra, přírodní látky, je nesrovnatelná s jinými přípravky posilujícími odolnost. Obsahuje látky, které imunitní systém povzbuzují k aktivitě. S rostoucím věkem jich organismus produkuje stále méně. Jejich množství se snižuje také vlivem znečištění životního prostředí, kouření, nadměrné konzumace alkoholu a častého užívání antibiotik.

... Colostrum kravské je biologicky téměř shodné s lidským a ideálně doplňuje každodenní výživu. Kravské colostrum může s úspěchem nahradit colostrum lidské, které ze zjevných důvodů nelze zpracovávat, neboť pouze kravské colostrum obsahuje všechny imunitní a růstové faktory, které se nacházejí v colostru jiných savců. Proto jej také mohou jiní savci včetně člověka bez potíží užívat.


Předjaří, jaro i zima, to jsou období, kdy zvláště snadno dochází k nachlazení a snížení odolnosti. Obsahuje velké množství imunoglobulinů, což jsou proteiny na bázi protilátek. Jejich úloha v colostru je v zásadě taková, že udržují odpovídající rovnováhu celého imunitního systému člověka a chrání jej proti virům, bakteriím, chroboplodným houbám a kvasinkám.

4 důvody, proč je žádoucí užívat Colostrum

  • 1. Zvýšíte svou přirozenou obranyschopnost a ochráníte se před infekcemi.
  • 2. Zlepšíte fyzickou kondici – pomůže vám při hubnutí a při intenzivním sportování.
  • 3. Získáte spojence v období zvýšené nemocnosti.
  • 4. Zlepšíte svůj vzhled – pokožka bude svěžejší a viditelně omládne! ( přirozený face-lifting.)

Po Colostru sáhněte zejména, jste-li:

  • unavení, oslabení, přepracovaní
  • po léčbě antibiotiky
  • po závažném zákroku
  • s imunitní deficit
  • s jakýmkoliv autoimunitním onemocněním
  • intenzivně sportujícím člověkem.

Přípravek mohou užívat i vegetariáni.
Působí proti růstu a množení Helicobacteru pylori, jehož přemnožení podporuje vznik žaludečních a dvanáctníkových vředů.
Pomáhá chránit organismus před přecitlivělostí na alergeny.
Příznivě působí na trávicí trakt, zvláště během užívání některých léků (např. antibiotika, nesteroidní antirevmatika)
Potlačuje projevy stárnutí.
Stimuluje regeneraci chrupavek, kostí, svalů a nervové tkáně.
Zvyšuje vitalitu a výkonnost.
Zvyšuje odolnost proti častým nebo opakovaným běžným infekčním onemocněním. (např. angíny, virózy apod.)

Složení

Colostrum obsahuje řadu účinných látek, které jsou pro lidský organismus velmi cenné:
Imunoglobuliny : proteiny na bázi protilátek, které jsou odpovědné za odolnost. Imunoglobulin G (IgG) neutralizuje bakterie a toxiny v krvi a lymfatickém systému; imunoglobulin M (IgM) vychytává a váže viry, které se nacházejí v oběhovém systému; imunoglobuliny D a E (IgD a IgE) transmitují látky z krve a aktivizují antialergenní reakce. Vysokojakostní colostrum obsahuje minimálně 16% imunoglobulinů.
Laktoferin : protein, který transportuje železo do červených krvinek a napomáhá eliminaci virů a škodlivých bakterií.
Růstový faktor : stimuluje správný růst a léčí stará zranění kůže, svalů a jiných tkání; růstový faktor navíc podporuje spalování tuku v době, kdy uživatel přípravku dodržuje redukční dietu.
Leukocyty : bílé krvinky podporující produkci interferonu – proteinu, který zabraňuje reprodukci virů.
Enzymy : colostrum obsahuje tři enzymy s aerobním účinkem na bakterie.
Vitamíny : B1, B2, B6, B12, E, A, C.
PRP faktor : regulátor činnosti žláz

Působení faktoru PRP obsaženého v colostru a jeho souvislost s alergií, roztroušenou sklerózou a artritidou.
“PRP, který je obsažen v colostru, působí jako regulátor činnosti žláz. Bylo prokázáno, že tento faktor upravuje vyloučení příznaků jak alergií, tak nemocí spojených s poruchou imunitního systému (MS, artritida, lupus, myasthenia gravis). PRP brzdí nadměrnou produkci lymfocytů a buněk typu T(…)."
Dr. Zoltan Rona, březen 1998, „The American Journal of Natural Medicine”

Podle tohoto autora se mohou přípravky obsahující colostrum užívat k podpoře léčby nemocí spojených s poruchami činnosti imunitního systému, které se vyskytují stále častěji. Mnohem více lidí také trpí nejrůznějšími alergiemi a mnozí z nich se v důsledku toho stávají invalidy. Jiné choroby, vznikající v důsledku poruch obranyschopnosti, vedou velmi rychle k závažnému fyzickému postižení a v krajních případech i k předčasné smrti. Příkladem takové nemoci je roztroušená skleróza, která se stále častěji vyskytuje i u velmi mladých lidí .

Proč je užívání přípravku Colostrum vhodné

Nadměrné užívání antibiotik, se kterým se lze naneštěstí v současné době velmi často setkat, způsobuje, že organismus se stává méně odolným proti bakteriálním, virovým a mykotickým infekcím. Zvýšená náchylnost k nádorovým onemocněním může být rovněž spojena se snížením imunity, neboť antibiotika se používají jako léčebný prostředek mnohem častěji, než tomu bylo před několika desítkami let. Antibiotika mohou v některých případech zachránit život, ale lékařsky neodůvodněné užívání těchto přípravků zásadně narušuje přirozenou odolnost organismu. Tyto skutečnosti jsou důvodem postupného snižovaní odolnosti lidí v rozvinutých zemích a jedinou prevencí v tomto případě je, co nejdříve zahájit užívání prostředků, které obnovují přirozenou obranyschopnost organismu proti působení bakterií, virů a choroboplodných hub. V této situaci je tedy přínosné podpořit vlastní tělo. S ohledem na to, že colostrum je zcela přírodní výživnou látkou, působí ve shodě s biologickými předpoklady člověka, jeho každodenní užívání je zcela bezpečné a navíc nevyvolává žádné vedlejší příznaky. Imunitní faktory obsažené v colostru podporují boj proti různým nemocem a růstové faktory, které je doprovázejí, napomáhají při částečné nebo úplné eliminaci poškození, způsobených v důsledku procesu stárnutí organismu, stresu, nemocí a úrazů. Jednou ze základních vlastností colostra je jeho schopnost brzdit procesy předčasného stárnutí a ovlivňovat obnovu a regeneraci tkání.
Jeho hodnota je nesrovnatelná s kterýmkoliv přípravkem určeným k posílení imunity.

Pozitivní vliv colostra při sportovním tréninku

Sport je velmi důležitou součástí lidského života, a proto jak amatérští, tak vrcholoví sportovci touží dosáhnout v této oblasti co nejlepších výsledků. S ohledem na to, že sportování často nadměrně zatěžuje organismus, je důležité užívat podpůrné přípravky se současným ochranným účinkem na organismus. Jedním z nich je také Colostrum. Cílem testů prováděných ve Finsku bylo zjištění působení colostra a v něm obsažených sloučenin na koncentraci růstového faktoru inzulínového typu I, imunoglobulinu G, hormonů a aminokyselin v krevní plazmě a dále imunoglobulinu a ve slinách při zvýšené fyzické námaze. Deset běžců a skokanů se podrobilo testovacímu výkonnostnímu a rychlostnímu tréninku, v jehož průběhu dostávala půlka účastníků přípravek z kravského colostra a další placebo. Byly změny koncentrace růstového faktoru inzulínového typu I v krevní plazmě u skupiny, která dostala kravské Colostrum. Na základě tohoto pokusu lze konstatovat, že podávání kravského colostra může při tréninku zvyšovat koncentraci růstového faktoru inzulínového typu I v krevní plazmě. Faktor IGF–I (inzulínu podobný růstový faktor I) je polypeptid, jehož struktura se blíží inzulínu a patří do skupiny růstových činitelů. Mnoho testů, které byly provedeny se zaměřením na jeho účinek, naznačuje, že IGF-I má ve vztahu k centrálnímu nervovému systému a obvodovým nervům ochrannou funkci. Pravděpodobně je jedním z činitelů odpovědných za homeostázi OUN.
Alternativním produktem genu kódujícího IGF-I je peptid MGF, který produkují svaly po námaze a jež plní ochranou funkci pro motoneurony. Biochemická rovina těchto sloučenin není ještě podrobně prozkoumaná, ale zdá se, že mohou plnit ochranné funkce a předcházet degradaci neuronů po krátkodobém nedokrvení nebo poškození.
Tento test naznačuje, že použití přípravku COLOSTRUM může pozitivně ovlivňovat správnou tělesnou kondici sportovců.

Pramen: Mero A, Miikkulainen H., Riski J., Pakkanen R., Aalto J., Takala T., říjen1997, výzkumy byly provedeny na Univerzitě Jyvaskyla ve Finsku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jirí - Mlezivo

23. 12. 2016 18:45

Být zdraví se píše s tvrdým y (pomůcka jaký) a přebytky mleziva jsme lili jen prasatům.