Jdi na obsah Jdi na menu

CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ PSYCHICKÝ STAV? VYHNĚTE SE SLANINĚ, PÁRKŮM I SALÁMŮM.

16. 7. 2018

Máte rádi párky, slaninu či salámy ? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít hodně špatný vliv. Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku úplně vynechat. Podle nové studie totiž mohou výrazně ovlivnit naše duševní zdraví.


Konzumace zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem manických epizod. Varuje před tím nová studie provedená vědci z John Hopkins University School of Medicine.

 

U pacientů s diagnózou mánie, tedy abnormálním duševním stavem charakterizovaný hyperaktivitou, eufórií a nespavostí, byla zjištěna více než třikrát vyšší pravděpodobnost, že nedávno konzumovali maso, jako je slanina, párky, šunka nebo salám, ve srovnání s těmi, kteří v anamnéze neměli psychiatrické poruchy, píše server The Independent.


Výzkumníci také provedli řadu experimentů na krysách a zjistili, že zvířata po několika týdnech na stravě s přidanými dusičnany vykazovala známky manické hyperaktivity.

 

Neexistují prý žádné další potraviny, které ve studii vykázaly významné vztahy s psychiatrickými poruchami. „Podívali jsme se na řadu různých dietních expozic a výsledky u konzervovaného masa opravdu bijí do očí," dodal Yolken.

 

Vědci se účastníků nemohli zeptat, jak často jedí zpracované maso nebo jak dlouho je jedí, což znemožňuje zjistit, jaké množství takto upraveného masa může zvýšit riziko manických epizod.

 

Manie může trvat několik týdnů až několik měsíců a je běžným příznakem bipolární poruchy, ale může také postihnout ty, kteří mají schizoafektivní poruchu. Lidé v manickém stavu mohou být v povznesená náladě a mít mylné představy, které mohou v některých případech vést k nebezpečnému a rizikovému chování.

 

„Naše výsledky naznačují, že dusičnany ošetřené maso by mohlo být jednou z environmentálních příčin mánie," uvedli vědci ve studii.


Zdroj informací: https://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/230065-mate-radi-parky-slaninu-a-sunku-radeji-je-hned-vyhodte-mohou-na-vas-mit-hodne-spatny-vliv-radi-vedci/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář