Jdi na obsah Jdi na menu

CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!

1. 7. 2013

Dýně jsou podzimním hitem. Nemusíte být zrovna zastánci Halloweenu, abyste ocenili jejich zajímavou chuť i všestranné využití v kuchyni.  Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. 

 

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí - obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu ..

 

 

Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

 

Jak vybrat dýni

V Albertu nejčastěji najdete muškátovou dýni nebo dýni Hokkaido. Oba tyto typy jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů. Mají jemně nasládlou, oříškovou chuť, která trochu připomíná jedlé kaštany. Dýně Hokkaido se navíc nemusí loupat; slupka při tepelné úpravě krásně změkne.  

Sníst se dají i malé okrasné dýně, které mají krásné přezdívky jako biskupská čepice nebo chameleon. Slupku je lepší odstranit až po pečení, nebo z ní dužinu jen vydlabat; je dost tuhá a za syrova se špatně loupe.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i podlouhlá špagetová dýně, která je věrná svému jménu: po tepelné úpravě se rozdělí na vlákna podobná špagetám. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů, a pak použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně snadno vytaháte vidličkou.

 

 

RECEPT NA DÝŇOVOU POLÉVKU:

 

POTŘEBUJEME:

1 menší dýně Hokkaido (asi 300g dužiny), 1 cibule, 1 cuketa (není nutná), 1 větší mrkev (není nutná), špetka bílého pepře a soli, muškát, kurkuma, koriandr (není nutný), 1 kostka zeleninového bujónu, 200ml smetany ke šlehání, olej na smažení.

 

Dýni rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka. Poté vydlabeme dužinu. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou šalotku  (cibuli). Poté můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev, cuketu, nakonec přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do změknutí. Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme smetanu (možno sojovou) a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby ochutíme solí, pepřem, muškátem, kurkumou, možno dodat i trochu koriandru. Při podávání ozdobíme kouskem petrželky.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář