Jdi na obsah Jdi na menu

ČESNEK NAD ZLATO

30. 11. 2018

Česnek je jednou z nejcennějších potravin na Zemi. Ovšem jeho charakteristický zápach nás jistým způsobem omezuje - nemůžeme si pak dovolit pojídat jej příliš často a ve větší míře.

 

Již staří Číňané, Řekové a Římané užívali česnek pro jeho antiparazitární a celkově posilující účinky. Také otroci, kteří stavěli egyptské pyramidy, se bouřili, když jim dozorci omezili příděl této plodiny. Proč? Pomáhal jim dezinfikovat trávicí soustavu a udržovat tak bakteriální rovnováhu, proto si déle uchovali svou vytrvalost a sílu. Na druhé straně je pravdou, že syrový stroužek česneku může u určitých jedinců vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy či jiná podráždění, např. kvůli zhoršené funkci jater, slinivky či žlučníku.
 
 

Česnek (Allium sativum)
Již staří Egypťané oceňovali česnek pro jeho posilující účinek a od té doby se používá k léčení téměř všech chorob, od lepry až po hemeroidy. Moderní výzkum se soustředit na využití jeho schopnosti snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny.


Česnek je pro svou léčivou sílu oceňován již po tisíciletí. Stavitelé pyramid ho užívali, aby byli silní a vytrvalí; v polovině 19. století zkoumal jeho antibakteriální účinky Louis Pasteur, vojenští lékaři česnekem léčili válečná poranění. Česnek je příbuzný cibule, šalotky a ostatních rostlin čeledi Allium. Celá rostlina má typický pach, ale nejsilnější aroma je koncentrováno v cibulce – skutečném sídle léčivých sil a chuti česneku.


Většina příznivých účinků česneku pochází z více než stovky jeho složek obsahujících síru. Když cibulku česneku rozmačkáte nebo rozžvýkáte, změní se allin (jedna z těchto složek) na Alicin, chemickou látku odpovědnou za česnekový zápach i léčivé účinky. Část Alicinu se zase velmi rychle štěpí na další sloučeniny síry, které mohou mít také léčivé vlastnosti. Tepelná úprava česneku potlačuje tvorbu allicinu a vyřazuje i jiné léčivé látky.

Česnek může snižovat hladinu cholesterolu; redukuje krevní srážlivost; má protiinfekční účinky; přispívá ke zvyšování imunity. Dále česnek může sloužit k prevenci některých druhů rakoviny, může mírně snižovat krevní tlak, potlačuje plísňové infekce..

 
Česnekové zajímavosti
V době první světové války používali lékaři česnek jako dezinfekci, během druhé světové války zachránil česnek mnoho zraněných před gangrénou.

 
V roce 2000 zachvátila Rusko epidemie chřipky ? děti z moskevských škol dostávaly k obědu stroužek česneku. Jaký byl efekt? Zatímco v jiných oblastech Ruska tvořily děti většinu nemocných, v Moskvě dostalo chřipku jen 40% z nich.

V USA stoupla spotřeba česneku během posledních deseti let o více jak 1000 procent!
 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář