Jdi na obsah Jdi na menu

BYLINY PRO PÉČI O VLASY

3. 12. 2009

Mít zdravé a krásné vlasy je přáním většiny žen, k dosažení tohoto cíle je však nutné jim věnovat i náležitou péči. Ne vždy však k tomu potřebujeme drahé přípravky, první pomoc můžeme svým vlasům poskytnout i z domácích zdrojů.

 

Olejové zábaly

Suché vlasy je vhodné ještě před mytím ošetřovat teplým olejovým zábalem. K přípravě bylinného oleje potřebujete čistou lahev, olej a hrst čerstvých bylin.

Pro úpravu suchých vlasů můžeme použít lopuchový kořen, kostival, květy černého bezu, proskurník, petržel, šalvěj nebo kopřivu dvoudomou; z olejů pak pupálkový, ricinový, olivový, slunečnicový a sójový olej. Byliny louhujeme v oleji po dobu dvou týdnů, je nutné každý den láhev protřepat. Po dvou týdnech olej přecedíme a uzavřeme ve vhodné lahvi.

Olej na vlasový zábal lze připřavit také smícháním šesti kapek bylinné silice a 30 ml olivového nebo mandlového oleje.

 

Oleje vhodné pro péči o suché vlasy

Olivový olej
Tento olej obsahuje velké množství vitaminu E, A a nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová a linolenová). Velmi vhodný pro suchou, zánětlivou, alergickou, podrážděnou a poškozenou pokožku. 

Pupálkový olej
Jeho hlavní přínos je v obsahu důležité nenasycené mastné kyseliny gama-linolenové. Pomáhá při mnoha potížích -při lupénce, atopickém ekzému, neurodermitidě, regeneruje popálenou a zanícenou kůži, prospívá suché a citlivé pokožce.

Ricinový olej
Ricinový olej je vhodný na suchou pokožku, má regenerativní účinky, zklidňuje a hojí jizvy. Nanáší se také na řasy, které vyživuje a dodává jim lesk, to samé platí i o vlasech.

Slunečnicový olej
Slunečnicový olej s vysokým obsahem vitaminu E, zinku a mědi podporuje prokrvení pokožky, pomáhá hojení akné a ekzémů, má zvláčňující účinky, výborně regeneruje.

Sójový olej
Je to zvláčňující a regenerační olej, který obsahuje množství vitaminu A a E. Pomáhá při léčbě ekzémů a regeneruje suchou pokožku.

 


Olejovou masku pak aplikujte na vlasy 1x týdně následujícím způsobem: malé množství oleje mírně zahřejte a dobře vmasírujte do pokožky i do vlasů. Hlavu přikryjte fólií a zabalte do teplého ručníku. Asi po 20-30 minutách působení vlasy umyjte jemným šamponem.


Mytí vlasů
Rychlý bylinný šampon připravíte z dávky jemného dětského šamponu a 30 ml bylinného odvaru (z libovolné byliny vhodné pro suché vlasy). Bylinný odvar lze případně nahradit 5 kapkami silice. Šampon a odvar (silici) smícháme a použijeme běžným způsobem.

Velmi jemný málo pěnivý čistící šampon připravíme z hrsti jemně nasekané mydlice lékařské, hrsti šalvěje, či jiné vhodné byliny, a z půl litru vody. Roucí vodou přelieme bylina a nejméně třicet minut louhujeme. Pak odvar scedíme a necháme vyhladnout tak, abychom jej použili vlažný.

 

Byliny vhodné pro péči o suché vlasy

Kopřiva 
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je edna z nejznáměších léčivých rostlin na pročištění krve a a krvetvorbu. Pro své antiseptické účinky je vhodná k léčbě ekzémů, pro vysoký obsah železa pak k léčbě chudokrevnosti. Odvah z kopřivy používáme pro zlepšení stavu vlasů a jejich zhoustnutí.

Kostival
Kostival lékařský (Alathea officinalis) je známý svými léčebnými a hojivými účinky. Obsahuje vápník, draslík, fosfor, viamíny A, C a B12, a proteiny. Pro kosmetické účely jej využijeme ke zklidnění podrážděné pokožkynebo jako pleťovou vodu,  spařené listy se mohou použít  do koupele.

Lopuch
Lopuch větší  (Arcitum lappa) je dvouletá rostlina s diuretickým, potopudným a antibakteriálním účinkem, zlepšuje látkovou výměnu. Odvar z listů působí proti plísním, bakteriím a infekčním zánětům pokožky, urychlují hojení ran a postižené místo dezinfikují. Z kořene připravujeme odvary, oleje, tinktury a krémy. Odvar z kořene lopuchu používáme také na zesílení a proti vypadávání vlasů.

Mydlice
Mydlice lékařská (Saponaria officinalis) poskytuje „mýdlovou šťávu“, kterou lze použít k mytí nebo k praní jemnch tkanin. Používá se také jako hojivá bylina při kožních nemocech jako jsou ekzémy a akné. Odvar z myslice je vhodný také k mytí vlasů a k ošetření citlivé pleti.

Proskurník
Proskurník lékařský (Alathea officinalis) patří do čeledi slézovitých druhů rostlin, které obsahují hojivé slizové látky. Pro kosmetické účely se používá výluh z listů nebo kořenů. Má zklidňující účinky,používá se na zklidnění sluncem spálených míst a k ošetření suché pokožky – rukou, vlasů i pleti.

Petržel
Petržel zahradní (Petroselium crispum)  používali již Řekové. Všechny druhy petržele jsou bohaté na vitamíny A, B, C a minerální látky. Nálev z listu můžeme použít k napařování obličeje a k osvěžení vlasů. Pro suchou pleť je vhodný také jako pleťová voda. 

Šalvěj
Šalvěj (Salvia officinalis) je bylina s antiseptickými a protiplísňovými účinky. Napomáhá trávení, snižuje potivost, napomáhá i bělení zubů. V kosmetice se používá odvar z listů k napařování obličeje, jako čistící pleťová voda a pro ztmavnutí vlasů.

 



Lesk a regenerace

Pro zesílení a zlepšení stavu a lesku vlasů lze použít bylinné oplachy po umytí vlasů. Vlasovou koupel si připravíme ještě před mytím tak, aby v době použítí již byla vlažná. Na samotnou kůru potřebujeme hrst vybrané byliny, 800 ml vody a 15 ml octa (pro světlé vlasy můžeme použít citron).

Vodu uvedeme do varu a následně v ní louhujeme byliny. Až nálev zchladne, scedíme jej a přidáme ocet. Částí nálevu přelieme vlasy a vmasírujeme jej do pokožky. Zbytkem nálevu pak vlasy opláchneme.


Autor: Monika Kváčková

Zdroj: http://www.zeny.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář