Jdi na obsah Jdi na menu

BAZALKA - DOSLOVA ZÁZRAČNÁ BYLINA

25. 10. 2018

Bazalka to není jen skvělá chuť a vůně, tato bylinka má zajímavé účinky, které prospějí nejen zdraví, ale i kráse.

Jako je tomu u většiny koření i bazalka velmi výrazně pomáhá s trávením. Povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje vstřebávání zdraví potřebných látek, omezuje žaludeční křeče, pomáhá proti nechutenství, je prospěšná i v případě potíží s nadýmáním, zvracením a nevolnostech.

Ale tím její působení v lidském organismu nekončí. Podle vědeckých výzkumů účinkuje na nervový systém podobným způsobem jako například meduňka. Zlepšuje náladu, uklidňuje, pomáhá při nespavosti a depresích. Pravidelná konzumace by měla povzbuzovat mozkovou činnost a obklady s bazalkou se doporučují při bolestivých migrénách. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky. Můžeme ji přidávat do různých léčivých čajů v případě potíží s kašlem i nachlazením, při zánětech ledvin a močového měchýře, jaterních problémech a také při různých revmatických onemocněních.

 

Navíc působí také u:

Deprese a stres

Bazalka má schopnost působit pozitivně na naše tělo i psychiku. Zajímavých účinků proto dosahuje bazalka u osob, které trpí depresemi. Je to přírodní a naprosto šetrné antidepresivum. Můžete ho využít i když jste v napětí, když máte v práci či ve škole stres. Bazalka uvolňuje, zmírňuje křeče a přináší pohodu a klid.

Trávení

Bazalka je výbornou bylinou na trávicí obtíže. Usnadňuje trávení a brání plynatosti. Zrychluje metabolismus, takže se výborně hodí pro ty, kdo potřebují zhubnout. Umožňuje totiž lepší odbourávání tuků.

Astma a průdušky

Pokud trpíte průduškovým astmatem nebo máte akutní zánět průdušek, bazalka vám pomůže. Zlepšuje odkašlávání a svou schopností uvolňovat křeče uleví astmatikům od potíží.

 

Afrodiziakum

Bazalka působí dokonce jako mírné afrodiziakum. Asi nenahradí viagru, ale rozhodně není nebezpečná. Bazalka působí právě tím, že navozuje klid a pohodu, a to jsou přesně ty chvíle, kdy člověk může dostat chuť i na sex. Bazalka působí příznivě také na močové ústrojí.

Vypadávání vlasů

Bazalku můžeme používat i zevně. Například při problémech s vlasy, kdy vlažný nálev vtíráme do pokožky hlavy.

Afty a záněty

Nálev z bazalky můžeme použít k výplachům ústní dutiny. Léčí se tak afty. Případně můžeme stejným nálevem kloktat při zánětech v krku. Do nálevu lze namočit kousek gázy a přikládat na místa opruzenin nebo špatně se hojících ran na těle. 

Plus tip navíc.

Tradičním lidovým lékem je bazalkový čaj, který připravíme ze zarovnané lžičky bylinky zalité sklenicí vařící vody. Louhovat necháme přibližně deset minut, po přecezení by se měl nechat ještě trochu vychladnout a pak do něj vmícháme lžičku dobrého medu. Nejčastěji se doporučoval při zánětech průdušek, nepříjemném kašli a také jako účinný prostředek na snížení teploty. Pokud horečku doprovází i nepříjemná zimnice, doporučuje se k bylince ještě přidat špetku skořice a tři rozdrcené či nalámané hřebíčky.

zdroj:

https://styl.denikplus.cz/ostatni/615-uzasne-ucinky-bazalky-na-nase-telo-pomaha-i-tam-kde-byste-to-vubec-necekali.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář