Jdi na obsah Jdi na menu

AROMATERAPIE

15. 11. 2009

Aromaterapie je holistickou léčbou, která bere v úvahu stav těla, mysli a ducha člověka, i jeho životní styl, dietní návyky,vztahy apod.

 


Aromaterapii nelze oddělit od základních principů přírodní léčby, masáží, životosprávy, cvičení a celkového postoje k životu, čili od současného životního trendu – wellness.

 


Při aromaterapii se používají éterické oleje a rostlinné oleje, masťové a krémové základy, které se vzájemně míchají pro danou situaci.

 


Éterické oleje jsou těkavé a silně koncentrované aromatické látky, které ač jsou označovány jako oleje, tak jsou lehké a nemastné. Snadno se rozpouštějí v rostlinných olejích (např. mandlový, sezamový apod.) a také v alkoholu, medu a mléce. Mají schopnost ovlivňovat tělesné funkce organismu a působí na naši psychiku a emoce. Vhodně volenými éterickými oleji dosáhneme úlevy při řadě problémů (zdravotních i psychických), posílíme imunitu nebo preventivně zabráníme vzniku některých onemocnění.

 

Aromaterapie je terapeutické ošetření, které podporuje zdraví, ulevuje při zátěži a stresu, posiluje imunitu organizmu a harmonizuje tělesné a duševní pochody. Využívá vlastností přírodních éterických olejů (silic) a působí jak preventivně, tak při akutních stavech.

 

Každá rostlina obsahuje ve svých kořenech, lodyhách,listech,semenech a květech kombinaci olejů, známých jako éterické oleje.Aromaterapie užívá éterické oleje vybraných rostlin,aby posilovala rovnováhu a harmonii organismu po fyzické i psychické stránce. Blahodárný účinek těchto olejů může být důsledkem jejich působení na hormony a jiné chemické látky, které zprostředkovávají přenos informací v těle i mozku.

 


Před zahájením aromaterapie je důležité stanovit diagnózu, abyste správně léčili příznaky, o nichž se jinak radíte se svým lékařem. K dostání v obchodech jsou nejrůznější éterické oleje ( jako směsi či jednotlivé vůně ), s kterými si můžeme provádět léčbu doma. Při nákupu dbejte vždy, aby byl olej či směs olejů 100% přírodní ! Nejkvalitnější oleje se prodávají v tmavých lahvičkách se štítkem, na němž je napsáno i latinské jméno rostliny a uveden návod k použití. Koupené oleje se mají uchovávat na chladném místě v dobře uzavřených lahvičkách.

 

 

 

Jak funguje aromaterapie

 


Jsou známy dva způsoby, jak éterické oleje (silice) ovlivňují lidský organizmus:

INHALACE
Vůně éterických olejů (silic), jako každá jiná vůně, se dostává do čichového centra v mozku, odkud vonná aktivní látka ovlivňuje autonomní nervní systém. Může navodit emoční odezvu a vyvolat pocity popisované lidmi jako úleva, osvěžení, uklidnění, nebo povzbuzení. Stejně tak může příjemná vůně přispět ke zlepšení atmosféry doma i na pracovišti.

MASÁŽE
Rostlinné silice správně ředěné ve vhodném nosném oleji pronikají všemi vrstvami kůže a dostávají se až ke krevním vlásečnicím. Specifický účinek éterických olejů (silic) spolu s relaxační masážní technikou vyvolává příznivou regenerační odezvu v lidském organizmu. Vhodná je také lokální aplikace formou obkladů, mastí či balzámů při různých bolestivých stavech svalů a kloubů, při kožních onemocněních a nebo k běžnému dennímu ošetření.

Podrobnější vysvětlení pojmů
Rostlinné silice patří mezi látky aromatické. Využívají se ve velké míře v kosmetickém, farmaceutickém, potravinářském průmyslu a dalších oborech. Aromatické látky působí na čichové nebo chuťové receptory člověka a vyvolávají dojem vůně nebo chuti. Komplexní vjem vyvolaný vonnými a chuťovými látkami se označuje jako AROMA.

 

 

 

 

Formy aplikace aromaterapie:

 

masáže
inhalace
masti a krémy

 

obklady
koupele
rozprašování

 


Blahodárné účinky aromaterapie můžete využít i Vy k léčbě běžných zdravotních obtíží, k posílení své fyzické a zdravotní pohody, ale i k zpříjemnění mnoha stránek svého života.
Aromaterapie je proto opravdovým darem přírody.

 
 

zdroj:www.aromaterapie.info

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář