Jdi na obsah Jdi na menu

ANGLICKÝ ROASTBEEF

1. 10. 2013

 

Roastbeef je král mezi pečenými masy, který potřebuje pouze čas a vaši pozornost.

 

Receptů na roastbeef existuje mnoho. Aby i ten váš dopadnul co nejlépe, potřebujete znát jen pár zásad, pomocí kterých docílíte správně propečeného a neobvykle chutného masa.

 

Maso

Na roastbeef používejte zásadně hovězí zadní. Ideální je nízký roštěnec, nicméně můžete sáhnout i po květové špičce nebo falešné svíčkové. Klíčem úspěchu, jak už to tak s masem bývá, je nákup u kvalitního řezníka. Nebojte se zeptat a nechat si poradit.

 

Marináda

S prvním bodem souvisí i bod druhý. Jelikož roastbeef je dobré marinovat jeden až dva dny, potřebujete opravdu čerstvé maso. Na marinádu použijte kvalitní hrubozrnou hořčici a pár kapek worcesterové omáčky. Kyselá složka působí na vazivo ve svalovině a díky tomu tak upečete nejen lahodný, ale i měkký roastbeef.

 

Teploměr na maso

Může se vám zdát, že je to jen další nepodstatná věc, která vám bude překážet v kuchyni. Uvědomte si ale, že jakmile roastbeef jednou upečete (a správně ho propečete právě díky teploměru), zamilujete si ho a péct ho budete pravidelně až na věky věků. O využití této pomůcky tedy nebudete mít dalších pochyb.

 

Odpočinek

Jako s každým masem, u kterého chcete dosáhnout šťavnatosti, musíte i s roastbeefem být trpělivý. Po vytažení z trouby mu dejte čas k uvolnění šťáv nahromaděných ve středu masa. Pokud byste ho ihned nakrojili, drahocenná šťáva by vytekla ven a vám by na prkénku zůstala jen suchá pečeně.

 

Postup:

Maso o minimální váze jednoho kilogramu očistěte od blan. K marinádě použijte tři lžíce hořčice, lžíci worcesteru, sůl a pepř. Pořádně tuto směs vetřete do masa, které následně kuchyňským provázkem svažte do tvaru válečku. Nyní ho vložte do uzavíratelné misky a zalijte kvalitním olejem.Nechte 48 hodin marinovat, v půlce času maso otočte.

 

Před pečením maso nezapomeňte vyndat z lednice minimálně dvě hodiny předem. Je potřeba, aby si z lednice odpočinulo v pokojové teplotě. Zapněte troubu na 130 °C a nechte ji předehřát. Mezitím rozpalte velkou pánev a pokud chcete rovnou upéct i přílohu, předvařte si brambory téměř doměkka.

 

Z masa kuchyňskými utěrkami otřete marinádu, která by se vám připékala. V rozpálené pánvi na oleji roastbeef orestujte ze všech stran. Na tomto kroku si dejte záležet, je potřeba vytvořit na mase kůrku, která v průběhu pečení udrží šťávu uvnitř. Ke konci můžete do pánve vhodit na kolečka nakrájenou cibuli a mírně ji opéct. Do papírem vyloženého pekáčku naskládejte brambory s cibulí a navrch umístěte opečený roastbeef. Do jeho poloviny zapíchněte teploměr tak, abyste na něj v průběhu pečení přes sklo trouby viděli. 

 

Do předehřáté trouby vložte pekáč s roastbeefem, který pečte, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 59 °C. Toto je optimální teplota pro úpravu masa "medium rare". Pokud máte raději propečenější, vaší klíčovou teplotou bude 63 °C. Nikdy nenechte teplotu jít nad 65°C. Doba pečení je velmi orientační, nicméně počítejte minimálně s dvěma až třemi hodinami.

 

Jamile maso dosáhne vaší cílové teploty, roastbeef vyndejte, zabalte do alobalu a nechte minimálně 30 minut odpočívat. Mezitím si můžete připřavit přílohu, omáčku z výpeku či remuládu z majonézy a kyselých okurek. K masu se skvěle hodí i prostá hořčice, křen a čerstvý kváskový chléb. Poté maso nakrájejte na tenké plátky a servírujte. Roastbeef je skvělý i druhý den, můžete ho použít například jako náplň do sendvičů.

 

Dobrou chuť!

zdroj:

http://www.studentpoint.cz/280-jak-na-to/11209-ohromte-sve-hosty.-upecte-jim-roastbeef/#.Ue_V4NL0H-s

 

PS: Ideálně počítejte s marinováním masa přes noc, vyplatí se to. Pro 6 osob budete potřebovat: 1,5 kg nízkého roštěnce, cca 100 ml panenského olivového nebo jiného rostlinného oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 100 ml worcesterské omáčky, sůl a čerstvě mletý černý pepř a na svázání masa potravinářský provázek.

 

Maso odblaňte, očistěte, pak ho ze všech stran pořádně opepřete, osolte a lehce pokapejte worcesterskou omáčkou. Pak ho svažte do válečku pomocí potravinářského provázku, aby zůstalo kompaktní. Příliš ho neutahujte, špatně by se propékalo.

 

 

Do misky nalijte trochu oleje, maso v něm pěkně "obalte" a dejte odpočinout do lednice. Hořčici vynechte, aby se maso při prudkém opékání nepřipékalo, tou ho natřete až před tím, než ho dáte do trouby.

 

 

Druhý den maso nejprve prudce opečte ze všech stran dohněda. "Platí jednoduchý princip, jako u všech pečení. Musíte ho na prudkém ohni rychle opéct a pěkně ho zatáhnout. Udělá to na něm krustu a šťáva se nedostane z masa ven," vysvětluje základní princip všech dobře udělaných pečení Pohlreich. 

 

 

A protože není nic horšího než orestované maso strčit do trouby, která se teprve zapnula, už si mezitím předehřívejte troubu. Úplně stačí na 140 °C, dopékání má být pozvolné. Opečené maso ještě můžete potřít již zmíněnou hořčicí, přendejte ho do pekáčku a strčte do předehřáté trouby. 

 

 

Zhruba 40 minut ho nechte v klidu péct, pak zkontrolujte stupeň propečení. Doba pečení je samozřejmě závislá na velikosti konkrétního kusu masa. Pokud máte teploměr na měření teploty pečeného masa, tak aby bylo pěkně propečené dorůžova, tedy medium, mělo by mít uvnitř nějakých 54, maximálně 58 °C. V tom případě už maso můžete vyjmout z pekáčku, zabalit do alobalu, nechat zhruba čtvrt hodinky odpočinout a pak teprve nakrájet na plátky.

 

 

Zdroj:http://hobby.idnes.cz/roastbeef-priprava-recept-pohlreich-dv1-/hobby-domov.aspx?c=A130612_143452_hobby-domov_mce

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář