Jdi na obsah Jdi na menu

VÁŠ PARFÉM MŮŽE MÍT TOXICKÉ ÚČINKY

6. 12. 2018

Rádi se voníte, proto máte na poličce v koupelně parfém pro každou příležitost? Měli byste vědět, že ve flakonech jsou obsaženy i škodlivé látky, které prý zvyšují riziko rakoviny, alergických reakcí nebo hormonálních poruch. Bohužel je to tak..

 

Co přesně obsahuje parfém? Bez zbytečného přemýšlení vás jako první možná napadnou nějaké složky květin, koření či svěžích citrusových plodů. Ano, máte pravdu, nicméně takových ingrediencí se v luxusním skleněném balení vyskytuje skutečně žalostný procentuální podíl. Nevěříte? Pak vám zřejmě výzkum provedený mezinárodní organizací s názvem Campaign for Safe Cosmetics and Environmental Working Group, vyrazí dech. Tamní odborníci si totiž na složení pořádně posvítili a zjistili šokující fakta.

 

Podle expertů existuje zhruba 500 různých chemikálií, které výrobci „voňavek“ používají dle své libosti. A co hůř, taková ďábelská receptura je výrobním tajemstvím parfumerií, proto příslušné orgány nemohou požadovat jejich plný a konkrétní seznam. Když však výše zmíněná organizace přezkoumala obsah některých vyhlášených značek, nestačila se divit. Co přesně si tedy na sebe „stříkáte“ ?

 

 

Expertíza prokázala, že mezi tolik utajovanými složkami jsou toxické sloučeniny, jako například ftaláty, benzofenon nebo oxybenzon. Dlouhodobé vystavování se těmto „jedům“ může podle odborníků způsobit astma, chronické bolesti hlavy, hormonální poruchy, kožní vyrážky a ekzémy nebo podráždění sliznic i očí. V sázce je prý také zvýšené riziko rakoviny prsu!

Odborníci tedy apelují na to, abyste se nenechali zmást tím, že na štítcích těchto výrobků stojí „přírodní vůně“, neboť nic takového údajně není možné, protože všechny parfémy jsou syntetické a mohou vám přihrát i vážné alergické reakce. To jsou tedy věci…

 

zdroj:

https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/27804/Parfem-ktery-pouzivate-muze-mit-toxicke-ucinky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář