Jdi na obsah Jdi na menu

TOXICITA NOVÝCH AUT

1. 12. 2011

 

Toxické znečištění vnitřku auta

Prostředí v autě by se dalo přirovnat k našemu novému obýváku. Máme tam čalouněné sedačky, elektroniku, koberečky, osvěžovače vzduchu, telefon, světla a velmi, velmi mnoho plastů.

 

Škodlivé látky, kterým jsme vystaveni v naší domácnosti jsou taktéž přítomny v našem autě.Rozdíl je však v tom, že vše je koncentrováno na menším prostoru a tedy i potencionálně ve vyšší koncentraci. Zpomalovače hoření, perfluorované chemikálie, formadehydy, ftaláty, bisfenol.. atd.


 

Máte nové auto? Cítíte ten pach? Myslíte si, že je to přírodní resp. zdravá vůně? Musím vás vyvést z omylu.. jedná se o směs prchavých látek uvolňujících se z komponentů ve vnitřku auta, zahrnující mj. etylbenzén, xylén, formaldehyd i toluen. Tedy látky těžce poškozující (především nervové) buňky člověka.


 

Když máte nové auto, určitě nepouštějte nějakou dobu vnitřní ventilaci, protože tak necháváte cirkulovat právě tyto látky a dýcháte je o to intenzivněji.

 

Japonská studie zjistila, že pach nového auta překračuje až 35x zdravotně nezávadné limity pro koncentraci těkavých organických látek. Vaše dýchání (včetně vašich malých dětí) v uzavřeném autě lze tedy přirovnat k fetování lepidla či organických těkavých rozpouštědel. K uvolňování těchto látek přispívá také ohřívání auta slunečním zářením.

 

Trvá až 3 roky než se koncentrace těchto látek sníží na bezpečné zdravotní limity.
 

Tak co, ještě vám stále připadá vůně nového auta ta „příjemná“? Osobně mi nikdy dobře nedělala. Myslete na své zdraví i na zdraví své rodiny, tedy především vašich dětí..
 

(převzato z knihy Karen Ashton, Elizabeth Salter Green: The toxic consumer)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář