Jdi na obsah Jdi na menu

SYNTETICKÁ BARVIVA V POTRAVINÁCH

1. 10. 2013

 Přibarvování potravin se provádí nejčastěji z estetického hlediska (např. znovu získat barevný vzhled potraviny, který se během výrobního procesu změnil, zajistit uniformitu výrobku ve všech šaržích, zvýšit spotřebitelskou atraktivnost výrobku). Potraviny se přibarvují buď přírodními, nebo syntetickými barvivy. 

 
Přírodní barviva jsou nejčastěji rostlinného původu a nejčastěji používanými přírodními barvivy jsou karotenoidy, anthrachinony, balainy, karotenoidy a pyrrolová barviva. 
 
Syntetická barviva jsou nejčastěji azobarviva, fenylmethanových barviv, nitrobarviva,  pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indihoidní. 
 
Zvláště syntetická barviva mohou mít negativní účinky na konzumenty přibarvovaných potravin. Postupně byly u některých barviv prokázány karcinogenní účinky, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, některá, mohou škodit také obsahem reziduí z výroby (různých uhlovodíků, těžkých kovů), alergické reakce. 
 
Každý stát má vlastní legislativu pro povolené přibarvování potravin syntetickými barvivy. Vzhledem k tomu, že se do ČR mohou dostat i potraviny s nepovolenými barvivy nebo jsou některé nekvalitní potraviny a nápoje záměrně přibarvovány (např. červená vína) a uměle jsou tak vydávány za velmi kvalitní je nutná rychlá a jednoduchá metoda jejich identifikace v potravinách a nápojích. 
 
Barviva, která mohou být používána v ČR pro přibarvování potravin: 
Číslo Název 
100 kurkumin 
102 tartrazin 
104 chinolinová žluť 
110 žluť SY 
120 košelin, karmín, kys. Karmínová 
122 azorubin 
124 ponceau 4R 
129 červeň Allura AC 
131 patentní modř V 
132 indigotin 
133 Brilantní modř 
142 Zeleň S 
151 Čerň BN 
155 Hněď HT 
160 d-lykopen 
160 e-β-apo-8´-karotenal 
160 fetylester kys. beta-apo-8´´-karotenové 
161 blutein 
 
Snažte si syntetickým barvivům vyhýbat co nejvíce, vaše tělo resp. zdraví vám za to vřele poděkuje.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář