Jdi na obsah Jdi na menu

SUKRALOZA -SPLENDA (E955)

1. 11. 2012

 

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Vědci z Queen Elizabeth College v Londýně jej získali v roce 1976 chemickou přeměnou sacharózy. Kouzlo spočívalo v nahrazení tří hydroxylových skupin atomy chloru. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to méně kaloričtější varianta cukru, je více než 500krát sladší. Experti, kteří kritizují schválení sukralozy jako bezpečného umělého sladidla však říkají, že se Splenda (sukraloza) podobá více DDT než cukru.

 

V současné době je sukraloza nejrozšířenějším sladidlem v USA.

Samozřejmě je významnou náhražkou cukru pro diabetiky a je šetrná též k našemu chrupu. Prodávat se sukralóza začala v Kanadě v roce 1991, později v dalších státech. Evropská unie jí dala zelenou teprve před čtyřmi lety, dnes dva ze tří uživatelů náhradních sladidel preferují právě ji.

Trošku zavádějící je však výrok, se kterým sympatizanti sukralózy často přícházejí. Není totiž pravda, že sukralóza neobsahuje žádné kalorie. Její kalorická hodnota je totiž v postatě stejná jako u klasického cukru. Sukralózy ovšem použijeme mnohosetnásobně menší množství. Navíc se v těle nerozkládá a projde v nezměněném stavu trávicím traktem.

Sukralóza a zdraví

Před tím, než používání sukralózy posvětily desítky nejvýznamnějších potravinářských organizací světa – mezi nimi též Evropský úřad pro bezpečnost potravin – proběhla řada testů, které potvrdily, že je sukralóza v podstatě neškodná. Museli bychom jí konzumovat více než 60 g denně, což odpovídá zhruba tisícovce tablet, kterými bychom si osladili kávu. Obávat se nemusíme ani toho, že sukralóza patří do stejné „rodiny“ jako některé alkaloidy a dioxiny, je nerozpustná v tuku, takže se v našem těle obávaný chlór nehromadí.

Na adresu sukralózy se ovšem nepějí pouze oslavné písně, stejně jako mnozí brojí proti aspartanu či glutamátu. Sukralóza je prostě laboratorně vyrobená látka a není našemu tělu vlastní. Na druhou stranu raději nechtějme vědět, jaké nevítané chemikálie obsahují „zdravá“ rajčata či jablka.

Proč se na etiketách poohlížet po sukralóze?

  • je vyráběná z přírodního cukru a také tak chutná
  • nezpůsobuje zubní kaz
  • sladkou chuť si potraviny se sukralózou uchovají i navzdory tepelným úpravám
  • je vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky, což zatím nevyvrátila žádná studie
  • nemá žádné prokázané vedlejší účinky
  • dobře snáší kyselé a suché prostředí

Zaostříme-li náš zrak na etiketu, můžeme zjistit, že sukralóza je běžně v nápojích bez cukru, nízkokalorických jogurtech či zmrzlinách a cereáliích.

Tak výše uvedené chvalozpěvy jsem našla na internetu po zadání názvu SUKRALÓZA. Ale není všechno zlato co se třpytí. I podobný článek jsem našla, no a pak si vyberte.

Sukralóza má za sebou docela zajímavou historii. V 70. a 80. letech minulého století probíhal program výzkumu halogenovaných sacharidů, neboli různých produktů vzniklých reakcí cukrů s fluorem, chlorem, bromem a jodem.

 

Tyto látky byly považovány za toxické a zejména s alfa-chloralozou, neboli nachlorovanou glukózou s jednou molekulou chlóru se dělaly zkoušky jako s potenciálním jedem na myši. Princip působení jako jedu na myši byl ten, že alfa-chloralóza má silně tlumící efekt na mozek a metabolismus a navozuje usínání. Pokud myš usnula v chladném prostředí, tak zahynula na podchlazení. Jenže problém byl ten, že působení nastalo jedině v chladnu a tak se od projektu ustoupilo.

Shodou okolností autor článku se motal kolem toho, když se možnost výroby chloralózy řešila v bývalém podniku Léčiva (nyní Zentiva). A protože chlorované sacharidy jsou velmi sladké, tak když ne jako jed na myši, tak se alespoň výzkum využil na umělé sladidlo. Tak jako chloralóza je nachlorovaná glukóza, tak sukralóza je nachlorovaná sacharóza (řepný cukr se třemi molekulami chlóru. Samozřejmě už i sukralóza je považována za zdroj zdravotních potíží, zejména u dětí.

Mohu-li se tedy přimluvit za to, abyste se naučili méně sladit a případně používat ovocný cukr, hněný cukr, slad a občasně med, je to nejlepší řešení pro váš mlsný jazýček. U dětí buďte obezřetní zvlášť! Nechceme jim přece ublížit.

 

zdroj:

http://clanky.vareni.cz/sukraloza-marketingovy-trik-nebo-skutecnost/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Robert - další informace

2. 10. 2017 20:35

Hezky pospaná sukraloza je i tady https://www.nejfit.cz/1090-je-sladidlo-sukraloza-bezpecne osobně se tomu raději vyhýbám, kvůli ovlivňování střevní mikroflóry

j - autorské právo

30. 3. 2016 10:58

článek je nápadně podobný tomu z vareni.cz "Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?"

Andy-autorka webu - Re: autorské právo

31. 3. 2016 18:38

Děkuji za upozornění chybějícího zdroje info. Přidala jsem tam odkaz.