Jdi na obsah Jdi na menu

NEDÁVEJTE JÍDLO DĚTEM DO PLASTOVÝCH KRABIČEK

24. 9. 2018

Plastové krabičky na potraviny jsou šikovné a praktické. Nosíme v nich svačiny, zamrazujeme v nich všechno, od ovoce po omáčky, na výletech z nich přímo i jíme. Do jaké míry si tím zahráváme se svým zdravím?

 

Na plastové krabičky se nedávno zaměřila Americká pediatrická akademie, která varovala rodiče, aby je raději nepoužívali k uskladňování dětských pokrmů. Malé děti jsou totiž podle pediatrů nejvíce citlivé k chemikáliím, které se z plastů uvolňují při zvýšené teplotě. Jmenovitě jde především o bisfenol A (BPA), jenž se v těle chová jako ženský hormon estrogen a může způsobit zrychlený nástup puberty a tendenci k obezitě. Bisfenol A je navíc spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prsu u žen a sníženou tvorbou spermií u mužů.

 

 

Plasty mohou obsahovat také nechvalně proslulé ftaláty, které ohrožují funkci ledvin a jater, zvyšují riziko alergií a astmatu a ohrožují mužskou plodnost.

O nebezpečí chemikálií uvolňovaných z plastů se už pochopitelně nějakou dobu ví a někteří osvícení výrobci se snaží škodlivé látky ve svých produktech eliminovat. Jak ale poznáte, která krabička je bezpečná?

V první řadě bychom si měli všímat piktogramů vyobrazených obvykle na spodní straně krabičky. Tyto obrázky nám napovědí, zda je výrobek vůbec určen k uchovávání jídla, zda ho můžeme dát do mikrovlnky a jestli v něm můžeme zamrazovat. Pokud na krabičce žádné obrázky nenajdeme, výrobek bychom vůbec neměli kupovat.

Pediatři ovšem připomínají, že ani krabičky vhodné do mikrovlnky nemusejí být bezpečné, pokud se na nich objeví třeba škrábanec, který narušuje bezpečnou povrchovou úpravu. Vystavení plastu vysokým teplotám se potom neomezuje jen na ohřívání pokrmů v mikrovlnce, škodlivé chemikálie se mohou z plastů uvolňovat i v myčce na nádobí nebo ve velkých vedrech.

 

ZDROJ: https://www.kafe.cz/deti-rodina/lekari-varuji-nedavejte-detem-jidlo-v-plastovych-krabickach-20190808.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář