Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPĚČÍ TOXICKÝCH ČAJOVÝCH SÁČKŮ

2. 2. 2018

Důvodem má být bělení buničiny, která se k výrobě čajových sáčků a hygienických potřeb používá, resp. bělení chlorem, při kterém jako vedlejší produkty tohoto procesu vznikají dioxiny. Ty se v těle ukládají a mohou způsobit rakovinu a další vážné nemoci. 

 

Dioxiny se díky své rozpustnosti v tucích ukládají v tukových tkáních. Už v nízkých dávkách je jim připisována vývojová toxicita a karcinogenita. Ta byla potvrzena v roce 2001, kdy byl dioxin překlasifikován na oficiálně uznaný karcinogen. Do té doby byl zařazen do skupiny tzv. „pravděpodobných karcinogenů“.

 

Některé z těchto sloučenin se vyznačují tak vysokou toxicitou, že je můžeme zařadit mezi nejjedovatější látky, které kdy člověk vyrobil. Dioxiny vznikají kromě jiného jako vedlejší produkty při procesech bělení chlorem, přičemž chlor je základní surovinou chemického průmyslu, používaného v mnoha odvětvích.

 

Anna Strunecká, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá, říká:

„Dioxiny jsou prakticky nezničitelné, jejich koncentrace v přírodě stále narůstá. Uvolňují se i z papírových sáčků na čaj. Nacházíme je i v tamponech, vložkách a dětských plenkách. Opakované vystavování se dioxinu podstatně zvyšuje riziko rakoviny. Uvádí se, že karcinogenita dioxinu je mnohonásobně vyšší než karcinogenita zakázaného DDT. Dioxiny vyvolávají také poruchy imunity.“ 

 

Dioxiny ovlivňují lidský organismus hned dvakrát

Kromě toho, že dioxiny mají silné karcinogenní účinky, je tu ještě jedno velké nebezpečí. Dioxiny můžeme dle prof. Strunecké zařadit mezi tzv. „hormonální disruptory“ (kam patří kromě dioxinů také bisfenol A, formaldehyd a ftaláty). To znamená, že mají vliv také na hormonální systém.

 

V tom je jejich další zákeřné působení. „Dioxiny ovlivňují hormony a mohou způsobit poruchy vývoje, vyvolávají abnormality při nitroděložním vývoji, snižují schopnost rozmnožování, vyvolávají spontánní potraty, ovlivňují produkci hormonů, a to vše již při velmi nízkých koncentracích,“vysvětluje profesorka Strunecká.

Co se týče čajových sáčků, existuje celá řada materiálů a vyrábí se i čajové sáčky z umělých vláken. Otázka jejich bezpečnosti je také sporná. Prof. Strunecká k tomu uvádí: „Tyto sáčky se vyrábějí z různých plastických hmot, jako jsou nylon, viskózové umělé hedvábí, PVC nebo polypropylen. Nejčastěji se používají polyetylentereftaláty (PET). Z takových plastických sáčků se do nápoje uvolňují například bisfenol A (BPA), bisfenol S (BPS) a ftaláty.“ 

 

Že jde o významné karcinogeny, víme asi všichni.

zdroj info a další údaje najdete zde:

https://www.vitalia.cz/clanky/jsou-cajove-sacky-a-hygienicke-potreby-toxicke/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář