Jdi na obsah Jdi na menu

KUPUJETE BÍLÝ,VOŇAVÝ TOALETNÍ PAPÍR?RADĚJI SE HO VZDEJTE!

2. 4. 2018

 

Toaletní papír vybíráme v obchodě většinou podle počtu vrstev, barvy, vůně a ceny. Někdo má dokonce svou oblíbenou značku. Přestože se jedná o spotřební zboží, které kupujeme pravidelně, zdaleka mu nevěnujeme tolik pozornosti jako například potravinám. Ekologové však varují: při procesu bělení toaletního papíru vznikají jedny z nejsilnějších karcinogenních látek. Co všechno způsobují? Hormonální poruchy, narušení imunitního systému, podporu vzniku rakoviny.

 

Krom toho obsahuje luxusně vypadající toaletní papír bisfenol A. Toxickou látku, která se chová jako ženský hormon estrogen. Čistota půl zdraví se v tomto případě míjí účinkem. Připadá vám, že jde o zbytečné šíření paniky? Naopak. Výsledky výzkumu jsou zcela vypovídající. Záleží už jenom na nás, čemu dáme přednost – jestli vzhledu, nebo vlastnímu zdraví.

 

Aby byl papír bílý, bělí se chlorem. Možná, kdybychom znali účinky chloru, o takto „zářivě čistý a hygieničtější“ toaletní papír bychom nezavadili ani pohledem. Při procesu bělení vznikají jako vedlejší produkty dioxiny, furany a polychlorované bifenyly (PCB), tedy jedny z nejsilnějších karcinogenních látek, které současná věda zná. Jen namátkově, tyto látky způsobují: hormonální poruchy, snižují plodnost, narušují imunitní systém a podporují vznik rakoviny. Výzkumy ukázaly, že při styku sliznice konečníku se tyto látky dostávají do krevního oběhu a postupně se v těle hromadí.

 

Toaletní papír obsahuje také formaldehyd, který se v papírenském průmyslu přidává kvůli zlepšení mechanických vlastností papíru. I ten má bohužel již prokázané karcinogenní a dokonce také mutagenní účinky. 


Jednou z dalších látek je například Bisfenol A (BPA). Bisfenol A je velmi toxická látka, která narušuje správnou funkci hormonů. V těle se totiž chová jako estrogen, ženský hormon. Mnoho studií v poslední době poukázalo na to, že i nízké dávky této látky mohou vést ke vzniku vážnějších onemocnění, jakými jsou například rakovina prsu u žen nebo rakovina varlat a prostaty u mužů.

 

Raději tak dávejte přednost papíru recyklovanému. Více o tématu se dozvíte zde (zdroj info k článlu):

 

http://kalisek.cz/toaletni-papir-nenapadna-hrozba

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář